Sök

GVI Örebro hjälper utvecklingen åt rätt håll

Nu är call-in nummer fyra avklarat inom ramen för GVI Örebro. Till det var ett tiotal personer, med koppling till våldsdrivande kriminella grupperingar, inbjudna.

Under tisdagen den 15 oktober hölls ett så kallat call-in i Örebro med ett tiotal personer inbjudna. De inbjudna har kartlagts av polis utifrån sina kopplingar till våldsdrivande kriminella grupperingar, i Örebro, och därmed valts ut inom ramen för GVI-strategin, GVI står för gruppvåldsintervention. 

–  Det gick enligt plan, alla utom en av de inbjudna kom. Min bedömning är att de tog emot budskapen väl. Flera stannade och pratade med lokalsamhället vilket öppnar upp för olika typer av stödjande åtgärder från bland annat föreningar och församlingar, säger Diana Mehanna som är strategiförvaltare inom Kriminalvården.

Kommunikativa budskap är en av grundbultarna i GVI och ett call-in är ett sorts stormöte där det handlar om att sprida budskapen till de inbjudna, men också via de inbjudna till de kriminella grupperingarna och dess medlemmar. Man kan säga att det handlar om att säga

  • vi vill inte att du ska dö
  • vi vill inte att du ska döda
  • vi vill att du tar emot den hjälp vi erbjuder
  • fortsatt våldsbrottslighet kommer att få kännbara konsekvenser.

Men under mötet sägs det klätt i lite andra ord. Bland annat får man lyssna till berättelser som framkallar

  • lukten av brända däck
  • synen av någon som skjutits
  • känslan av att ha förlorat ett barn.

Allt det utan att det faktiskt har hänt, i alla fall inte där och då, utan "bara" bygger på ord. Ord från sådana som varit med och upplevt olika konsekvenser av grovt dödligt våld.

Mer som bidrar

En formell effektkartläggning kommer att göras inom en tid med hjälp av universitetet, så innan dess är det svårt att prata om faktiska effekter till följd av strategin. Men ändå finns det tydliga tendenser på att strategin hjälper utvecklingen åt rätt håll.

– Fler än vi trodde ringer till kommunens GVI-telefon. Sedan vi började arbetet har fler än femtio personer ringt och vi ser att vi når ut brett till våldsdrivande grupper och bedömningen är att ungefär tio individer har förändrat sin livsstil, berättar Johanna Sollerman som är brottsförebyggande strateg och strategiförvaltare inom Örebro kommun.

Sen är det också ett faktum att det är få ärenden i Örebro där grovt/dödligt våld har använts inom eller mellan kriminella grupper.

– Många olika åtgärder har lett till det goda resultatet men arbetet med GVI är helt klart en viktig del, säger Johanna Johansson som är strategiförvaltare för GVI Örebro inom Polismyndigheten.

Presskontakt

Kriminalvården

Diana Mehanna

Telefon: 019 - 767 42 53

 

Polismyndigheten

Johanna Johansson

Telefon: 072-522 41 30

 

Örebro kommun

Johanna Sollerman

Telefon: 019-21 40 27