Sök

Lyckat ingripande mot misstänkt man – brott mot särskilt utsatt brottsoffer

I månadsskiftet mellan september och oktober ingrep polisen mot en man i Västmanland som ansågs farlig för sig själv och närstående.

Mannen var en av de högriskpersoner som polisen identifierat, och ingripandet gjordes med flera olika polisiära resurser.

Mannen var sedan tidigare dömd för brott, och på grund av bland annat hans psykiska mående bedömdes han som farlig för sig själv och andra. Strax innan bedömandet hade han fått kontaktförbud mot en person, som han överträtt flertalet gånger.

Polisen kraftsamlade och påbörjade ett arbete för att förhindra ytterligare brott. I samband med arbetet greps mannen för ett nyligen inträffat brott. Efter gripandet fortsatte polisens arbete med stort fokus på vidare utredningsåtgärder.

Mannen anhölls och häktades senare, och åtal väcktes gällande bland annat överträdelse av kontaktförbud.

Ingripandet mot mannen är en del av det arbete som polisen gör för att minska antalet brott mot särskilt utsatta brottsoffer, där förhoppningen är att man i det aktuella fallet förebyggde nya brott mot anhöriga.

I arbetet med särskilt utsatta brottsoffer ingår bland annat att flagga upp personer som kan vara farliga för sina närstående. Detta är något som kriminologen Anders Östlund arbetar mycket med.

Det är viktigt för polisen att förstå att det inte handlar om hur många gånger en av dessa farliga män är anmälda till polisen som avgör hans farlighet. Det är de riskfaktorer han har som är det avgörande. Ganska många av männen är anmälda för relativt få och lindriga brott men visar sig ha riskfaktorer som forskningen klassat som tydliga markörer för grovt eller dödligt våld mot sin partner. Det kan vara hot om självmord, användande av strypgrepp, psykisk ohälsa, missbruk och svartsjuka. Om detta dessutom kombineras med en pågående separation finns en klart förhöjd risk, säger Anders Östlund.

Arbetet med brott mot särskilt utsatta brottsoffer är ett prioriterat område inom polisen. Det rör sig bland annat om misshandelsärenden och olaga hot mellan närstående, och barn som bevittnar detta.

Det är väldigt allvarliga brott som inte alltid belyses i media eller i samhället, men det händer många gånger varje dag, säger Anders Östlund.

Kontakta polisen

Blir du slagen eller hotad av någon som står dig nära eller misstänker du att någon i din närhet, till exempel en vän eller en granne, utsätts för fysiskt eller psykiskt våld? Tveka inte att anmäla till polisen via 114 14 eller genom att besöka en polisstation. Ring 112 om brottet händer nu eller om polisen behövs på plats snabbt.

Mer information

Brott i nära relation

Om jag anmäler våld i nära relation