”10 km/h kan vara skillnad mellan liv och död”
Att följa skyltad hastighet är ett enkelt sätt att bidra till att rädda liv i trafikmiljön. Mellan den 19 och 25 augusti genomför polisen en nationell insatsvecka med fokus på hastighetskontroller i tätbebyggda områden.
I samband med att många barn i låg- och mellanstadieålder börjar skolan efter sommarlovet genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighet i tätbebyggt område.
– Vi kommer att lägga extra fokus på hastighetskontroller i områden där det är många människor i rörelse, till exempel bostadsområden, stadskärnor och utanför skolor och dagis/förskolor. Nu när sommarlovet är slut för många barn borde det vara en angelägenhet för alla att de ska kunna röra sig tryggt till och från skolan, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen.
Att följa skyltad hastighet är helt avgörande för att rädda liv i trafiken – även i områden där hastighetsbegränsningarna redan är relativt låga. Det är till exempel inte ovanligt att barn börjar gå och cykla till skolan i tidig ålder, vilket ställer stora krav på bilister.
– Vid en kollision med en oskyddad trafikant kan så lite som 10 km/h vara skillnad mellan liv och död, säger Ursula Edström.
Utanför skolor och på andra platser där många oskyddade trafikanter rör sig är det vanligt med hastighetsbegränsningar på 30 km/h. Då hinner en förare reagera i tid och kan både sänka farten eller stanna bilen helt om det skulle behövas. Redan vid 50 km/h är stoppsträckan mer än fördubblad. Att som fotgängare eller cyklist bli påkörd av ett fordon som framförs i 50 km/h kan jämföras med att falla från tredje våningen.
Om polisens trafikveckor
Den nationella trafikveckan med fokus på hastighet är en av många trafiksäkerhetsveckor som polisen genomför varje år. Syftet är att kraftsamla resurser och för att göra samstämmiga kontroller i hela EU. Under årets resterande insatsveckor ligger fokus på bland annat nykterhet, brott på väg och yrkestrafik. Självklart arbetar polisen i trafiken alla andra veckor på året också.
Om Nollvisionen
Polisen är en av många aktörer som arbetar med att bidra till Nollvisionen – att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken