Nätverkskriminella utpressar unga – råd till dig som förälder
Nätverkskriminella letar hela tiden efter nya sätt att skaffa pengar och under det senaste tiden har polisen märkt att de fokuserar mer på utpressning och hot för att driva in påhittade böter, ofta från unga.
Ett tillvägagångssätt som polisen ser allt oftare är att unga kontaktas av nätverkskriminella och ombeds att förvara droger eller vapen. När man motsätter sig detta vill de kriminella att man ska betala påhittade böter, följt av allvarliga hot och utpressning. Ulrika Kvarnström jobbar som verksamhetsutvecklare på polisens Nationella operativa avdelning, och enligt henne ska man absolut inte betala.
– Gå inte i fällan och börja betala för då finns det stor risk att de aldrig försvinner, de kan hålla på tills alla pengar är slut, säger Ulrika Kvarnström.
Polisen har sett en ökning av dessa ärenden under 2023. Enligt Ulrika Kvarnström behöver de kriminella utförare som förvarar narkotika och vapen och då går de gärna på unga.
– Det är en allvarlig utveckling, gängen manipulerar barnen att göra saker mot deras vilja. Det är nästan lite samma fenomen som med grooming. Gängen kanske börjar med pizza och kompishäng, men det finns alltid en plan redan från början att utnyttja barnet, säger Ulrika Kvarnström.
Om man blir utsatt för hot och påtryckningar från kriminella gäng ska man direkt kontakta polisen, detta är inget som den enskilda familjen kan eller bör lösa på egen hand.
– Om polisen inte får kännedom om hoten så kan vi inte hjälpa. Barn ska inte behöva lösa de här problemen själva utan det finns hjälp att få. Och då kan polisen göra en riskbedömning och avgöra skyddsbehovet, säger Ulrika Kvarnström.
En annan viktig del är att vuxna tar upp problemet i klassrummet eller hemma och pratar med barnen långt innan det ens blir ett problem. Då ökar motståndskraften mot gängen och deras metoder.