Sök

Färre polisanställda utsätts för påverkan

Allt färre polisanställda upplever att de utsatts för påverkan i tjänsten. Men bland yttre personal är andelen fortsatt oacceptabelt hög. Det visar resultaten i årets medarbetarskyddsenkät som gått ut till anställda i hela Polismyndigheten.

Medarbetarskyddsenkäten görs för att öka kunskapen och därmed kunna sätta in rätt åtgärder i arbetet mot påverkansförsök av olika slag. Undersökningen har gjorts vid två tidigare tillfällen, 2018 och 2021.

Årets undersökning förstärker en positiv trend, även om förbättringarna är relativt små. Den mest utsatta gruppen är personal i yttre tjänst där 60 procent av ingripandepoliserna uppger att de blivit utsatta för otillåten eller otillbörlig påverkan, kartläggning eller trakasserier under det senaste året. Det är 8 procentenheter lägre än 2021, men fortfarande en allt för hög siffra, menar Ari Stenman som är polisens säkerhetschef.

Det är helt oacceptabelt att medarbetare utsätts för hot, påtryckningar och andra påverkansförsök. Det är dock glädjande att vi för andra undersökningen i rad ser en liten förbättring, säger han.

De flesta som utsätts för otillåten påverkan blir det i tjänsten, men det sker också på fritiden och ibland i sällskap med anhöriga.

När det gäller självcensur, alltså att polisanställda undviker att utföra en arbetsuppgift på grund av rädsla för till exempel våld och hot, ligger den siffran relativt stabilt. I årets enkät angav 4 procent av de anställda att man hamnat i ett tillstånd av självcensur. Detta kan jämföras med 6 procent för tre år sedan.

Årets enkät visar också att nätverkskriminella står för 63 procent av de otillåtna påverkansförsöken.

Arbetet med att förbättra medarbetarskyddet fortsätter

Hot mot Polismyndighetens anställda är inte bara en arbetsmiljöfråga. I förlängningen blir det också ett hot mot demokratin. Tidigare undersökningar har lett till flera åtgärder och ändringar i lagen, bland annat möjligheten att få så kallat PUMS-id. Arbetet för att förbättra medarbetarskyddet fortsätter nu med ett ännu robustare underlag.

Arbetet mot otillåten påverkan genom att stärka medarbetarskyddet är en strategiskt mycket viktig fråga för Polismyndigheten. Dels för att våra anställda ska må bra på jobbet, men också för att kunna behålla personal och rekrytera fler. Vi har därför startat upp en enhet inom säkerhetsavdelningen där vi nu samlar kompetens inom medarbetarskydd för att kunna jobba ännu mer fokuserat mot otillåten påverkan och vara ett ännu tydligare stöd till verksamheten, säger Ari Stenman.