Sök

Förundersökning om sabotage i Östersjön fortsätter

Polismyndigheten fortsätter den förundersökning om misstänkt sabotage som inleddes på tisdagen med anledning av de två kabelbrotten i Östersjön. Kustbevakningen och Försvarsmakten stöttar polisen med platsundersökningar.

Förundersökningen hanteras av nationella operativa avdelningen, Noa, och leds av statsåklagare Henrik Söderman vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO.

– Förundersökningen inleddes eftersom vi inte kan utesluta att kablarna har skadats avsiktligt.  Brottsrubriceringen är i nuläget sabotage, men detta kan komma att ändras. Det är viktigt att det bringas större klarhet i orsaken till dessa händelser, säger Per Engström, kommenderingschef vid Noa.

Det rör sig om skador på en svensk-litauisk undervattenskabel utanför Gotland den 17 november samt på en finsk-tysk undervattenskabel den 18 november, strax utanför Öland.

Polismyndigheten samverkar med berörda myndigheter, bland annat Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Försvarsmakten och Kustbevakningen.

Polismyndigheten bedömer löpande läget och vidtar de åtgärder som behövs. Kustbevakningen biträder polisen med utökad bevakning kring de aktuella områdena.

Svensk polis och åklagare är också intresserade av ett fartyg som setts vid de aktuella platserna. Det befinner sig för närvarande inte i svenska vatten.

– Vi står redo att vidta utredningsåtgärder för att få en klarare bild av vad som kan ha skett, säger Per Engström på Noa.

En uppmaning till allmänheten är att ta del av verifierad information från myndigheter och att inte sprida obekräftade uppgifter.