Efter förhindrat mord – idag väcks åtal
De senaste månaderna har flera svenska ungdomar rest till Danmark för att begå grova brott. I juli förhindrade svensk polis mord. Idag väcks åtal i ärendet, vilket är det första kopplat till Danmark som går till åtal.
Åtalet väcks mot två pojkar i 16-årsåldern. Den ena är misstänkt för förberedelse till mord och stämpling till mord och den andra pojken misstänks för medhjälp till förberedelse till mord. Bevistalan mot en 14-årig flicka väcks för medhjälp till samma brott och förberedelse för mord för egen del.
Polisen förhindrar allt fler grova våldsbrott och den 8 juli i år greps den huvudåtalade pojken på Centralstationen i Stockholm när han skulle ta tåget till Malmö och sedan vidare till Danmark för att skjuta en person.
Utredningen visar att pojken fick mordinstruktioner genom appen Signal av en anstiftare.
Den andra åtalade 16-åringen greps samma dag som den huvudåtalade. Han har enligt utredningen bland annat köpt tågbiljetter till skytten.
Den 14-åriga flickan greps i Malmö två dagar senare. Även hon hade planer att begå ett våldsbrott som förhindrades av polisen.
– Den här typen av tillvägagångssätt och planering av brott ser vi inom svensk polis varje vecka och utförarna är numera nästan uteslutande barn och unga, säger Erik Lindblad, nationell operationsledare.
Nätverkskriminella söker upp barn och unga runt om i hela landet. De påbörjar det man kan beskriva som en groomingprocess i sociala medier. Kontakterna går sedan över till krypterade chattar där uppdragen mer ingående planeras.
– Det är hela vuxenvärldens ansvar att informera sig om aktuella kriminella strategier och vara påstridiga och ställa frågor till barn och unga om deras kontakter i digitala miljöer, vilka konton de följer, ha koll på deras bankkonton med mera och ringa polisen om något inte står rätt till, säger Erik Lindblad
Konsekvenserna: fängelse, sluten ungdomsvård eller fara för liv
Polisen ser att många barn och unga idag medvetet och aktivt deltar i brottsplanering och har olika typer av roller för att möjliggöra våldsdåd, där vissa agerar skyttar och andra bistår ekonomiskt och med bokningar av färdmedel till brottsplatsen. Unga förekommer också som anstiftare av grova brott där de rekryterar yngre individer än de själva till att begå brott.
– Konsekvenserna för unga att kliva in i kriminalitet och ta på sig våldsuppdrag kan vara flertaliga men det slutar aldrig bra, säger Erik Lindblad, nationell operationsledare.
– Förr eller senare grips ungdomarna av polis, antingen innan ett planerat dåd eller efter ett genomfört dåd. Då väntar fängelsestraff eller sluten ungdomsvård. Hinner man därtill passera Sveriges gränser och grips i ett annat land, kan de straffrättsliga konsekvenserna bli hårdare. Vi vet också att den här typen av våldsuppdrag är förenade med livsfara, både för ungdomarna själva och deras anhöriga om man t.ex. backar ur ett uppdrag eller genomför ett uppdrag och får motståndarsidan efter sig. Det kan innebära en dödsdom, säger Erik Lindblad.
Prata med barn och unga om risker och konsekvenser och hjälp polisen att förhindra fler brott genom att ringa 114 14 eller 112 om du har information som tyder på att ditt barn eller barn i din närhet är på väg att begå ett brott.