Sök

Kvinna åtalas för brott mot mänskligheten

En svensk kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Raqqa, Syrien. Det är första gången som åtal väcks för brott mot mänskligheten i Sverige.

Kvinnan misstänks för att tillsammans och i samförstånd med andra köpt och sålt yazidiska slavar.

Vi har förhört målsägare och vittnen i flera länder. En del var barn vid tiden för brottet och har därför inte kunnat förhöras. Många av förhörspersonerna är svårt traumatiserade, säger Patricia Rakic Arle, chef för polisens krigsbrottsgrupp vid Noa.

De som ändå har förmått berätta närvarar personligen vid rättegången.

Till bevisningen hör också utredningar och rapporter om IS-regimens övergrepp som gjorts av internationella statliga och ideella organisationer, däribland FN:s enhet för allvarliga internationella brott i Syrien; International, Impartial and Independent Mechanism, IIIM.

Polisens utredare fick hjälp av FN:s utredningsenhet Unitad och utländska rättsvårdande myndigheter att lokalisera målsägare och vittnen.

Den 52-åriga kvinnan dömdes i januari till sex års fängelse för att ha använt sin son som barnsoldat, ett straff som hon nu avtjänar. Sonen dog 16 år gammal, i strid, som IS-soldat.

De brott kvinnan nu misstänks för ägde rum mellan 2014 och 2015. Tillsammans med andra gärningspersoner har hon köpt eller tagit emot civila kvinnor och barn tillhörande den yazidiska minoriteten i sin bostad i Raqqa i Syrien.

Av utredningen framgår att hon var med och använde kvinnorna som slavar, för att utföra hushållssysslor. Även barnen hölls frihetsberövade, säger Patricia Rakic Arle.

Kvinnorna och barnen tvingades även konvertera till islam, enligt åtalet. Kvinnan förnekar alla anklagelser.

Fakta

Sverige har en internationell skyldighet att utreda och lagföra folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Inom svensk polis är det gruppen för utredning av krigsbrott vid Noa, Nationella operativa avdelningen, som ansvarar för att ta emot anmälningar och tips och att utreda krigsbrott. Polisen samarbetar med åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.