Information till dig som flyger drönare
Flyger du obemannat luftfartyg, så kallat drönare? Då behöver du ha koll på vilka regler som finns och var det är tillåtet att flyga.
NATO-övningen Immediate Response 24 pågår och under den har vi haft incidenter där drönare varit inblandade. Vidare i texten hittar du information kopplad till drönarflygning, ta del av den så minskar risken att du flyger på fel ställe.
På Luftfartsverkets startsida https://www.lfv.se/ finns en särskild länk ”För dig som ska flyga drönare” som ger en bra grund för den som vill börja flyga.
Där hänvisas man sedan vidare till Transportstyrelsens hemsida: https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/dronare/ med exempelvis de regler som gäller och hur man tar Drönarkort.
Var får man flyga
Det viktigaste att hålla koll på är gränserna och reglerna kring flygplatser och baser varifrån man flyger helikopter. Som grund för det finns ”Drönarkartan” https://dronechart.lfv.se/ Där anges vad som gäller för flygning i närheten av dessa verksamheter.
Restriktionsområden
Restriktionsområden förekommer på många ställen, en del finns där hela tiden och några uppstår tillfälligt. De permanenta anges i drönarkartan som R-områden med ett löpnummer ex. ES R04 Kusträsk skjutfält. Även fastigheter klassade som skyddsobjekt kan ha ett restriktionsområde. Tillfälliga restriktionsområden publiceras på Luftfartsverket https://aro.lfv.se/ AIS/NOTAM.
Den som flyger en drönare över ett restriktionsområde kan misstänkas för exempelvis spioneri och drönaren kan tas i beslag.
Natur
Det finns även naturområden som är skyddade, exempelvis nationalparker. Dessa hittar du i drönarkartan.
Vilka brott kan du göra dig skyldig till?
Det kan vara exempelvis brott mot Luftfartslagen, brott mot Skyddslagen eller Vårdslöshet i flygtrafik.