Sök

PDV-övning i Östergötland

  • PDV-övning i Linköping
    Bild: Johnny Gustavsson/Polisen
  • PDV-övning i Linköping
    Bild: Johnny Gustavsson/Polisen
  • PDV-övning i Linköping
    Bild: Johnny Gustavsson/Polisen
1/3

Polisen i region Öst övar kontinuerligt ihop med andra blåljusaktörer för att samspelt och effektivt kunna agera i en terrorsituation med det som kallas pågående dödligt våld.

Under vecka sju är det dags för övning igen med start måndagen den 12 februari i Linköping vid gamla badhuset. Den här gången i ett förhöjt terrorhotläge enligt Säpo.

Den här typen av skarpa larm är mycket ovanliga men polisens uppdrag är att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Brott ska bekämpas vid alla typer av samhällsstörningar och ytterst i krig. För att klara det måste polisen förbereda sig och inte minst i samarbetet med olika myndigheter. Att öka förmågan inom totalförsvarsfrågan är utmanande.

- Det här en övning för verkligheten och ett unikt tillfälle för alla blåljusaktörer att öva tillsammans. Det är också en jättetuff uppgift för poliserna att hantera men det förväntas av dem att de ska agera och stoppa det dödliga våldet säger övningsledaren Jonas Schånberg.

Övningen börjar med ett mycket illavarslande radioutrop från regionledningscentralen: Fyranoll går ut på prio Östergötland. Vi får in flera samtal om misstänkt skottlossning vid gamla badhuset i Linköping. Samtliga lediga resurser går över till insats 1.

Nu gäller det förstå vad som pågår och att hitta gärningsmannen med syfte att, med alla till buds stående medel, avbryta våldet. För att öka stressen och realismen finns det ett antal sminkade sårmarkörer som spelar svårt skadade människor som ska räddas samt ett antal avlidna. Dessutom hörs det hela tiden i högtalarna att brandlarmet har gått.

- Efter övningen hoppas jag att deltagarna känner att de har lyckats rädda liv och att de har gjort det tillsammans. Vi har också haft en ledningsplats som vi studerat noga hur den fungerar för att hitta möjliga förbättringar säger övningsledaren Jonas Schånberg

Räddningsarbetet är beroende av att kommunikation och samspel på skadeplatsen fungerar mellan räddningstjänst, ambulans och polis. Allt detta måste övas för att fungera i ett skarpt läge.