Sök

Polisen tar krafttag mot mäns våld mot kvinnor

Ett arrangerat foto som visar en man som slår en kvinna.

Bild: Polisen. Bilden är arrangerad

Idag infaller Orange Day. En dag då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera våld mot kvinnor.

Enligt FN är våld mot kvinnor och flickor en av de värsta kränkningarna mot de mänskliga rättigheterna och ett stort hinder för global jämställdhet. Mäns våld mot kvinnor och flickor sträcker sig över såväl landsgränser som klass- och åldersgränser.

–  På vissa platser är dödligheten för kvinnor som blir mördade av sin partner högre än vad den är för unga män som mördas i kriminella gängkonflikter, säger Håkan Boberg, polisområdeschef Jönköping och samordnare för operation Beta. 

I region Öst dödas i snitt två kvinnor varje år, av en man som hon har en nära relation till. Under år 2023 tog polisregion Öst emot 3 236 anmälningar gällande brott i nära relation, men Brå räknar med att mörkertalet är så stort som 96%.

Våldet har stora hälsomässiga, ekonomiska och sociala konsekvenser för individer och för samhället i stort. Polismyndigheten prioriterar och har utvecklat sitt arbete inom detta område och startat en nationell operation som heter Beta, som syftar till att stärka polisens förmåga att förebygga mäns våld mot kvinnor.

– Operationen ska fokusera på våldsutövarna genom att kartlägga högrisk- och serievåldtäktsaktörer för att kunna vidta våldsreducerande insatser, förklarar Håkan.

Prioriterat område

Utöver Beta pågår flera arbetsinsatser, i polisregion Öst, för att stoppa brott i nära relationer. Ett konkret exempel är att polisen har blivit bättre på att filma första förhöret med den våldsutsatta. Genom att göra det kan den misstänkta bli fälld även om kvinnan väljer att ta tillbaka sin anmälan. Under åren har polisen dock sett att fler kvinnor väljer att anmäla och fler utredningar leder till åtal. I december förra året startade en ny utredningsgrupp, lokalt i Norrköping, som enbart utreder sexualbrott.

– Ett av målen har varit att fånga upp brottsoffren i ett tidigt skede så de här brotten inte riskerar att hamna i skymundan av andra våldsbrott, säger Håkan. 

I hela polisregion Öst är mäns våld mot kvinnor ett prioriterat ämne. I Norrköping har man börjat med något som kallas Islandsmodellen. Det innebär att när den regionala ledningscentralen får in ett samtal om att det pågår akuta våldshändelser som barn bevittnar, upplever eller utsätts för våld, från eller mellan närstående, kommer både polis och socialtjänst till platsen. 

I Eskilstuna är lokalområdespolisen en av flera samverkande parter i StoppCenter. Stoppcenter är en stödorganisation dit såväl de som utsatts för våld, bevittnat våld som de som utövat våld kan vända sig för att få stöd och hjälp. Förutom polisen och Eskilstuna kommun deltar Region Sörmland, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården.

I polisområde Jönköping genomförs ett pilotprojekt tillsammans med åklagare där man tillämpar en arbetsmetod som innebär att man kallar alla brottsoffer till ett samtal inom två veckor efter att anmälan inkommit för hanteringen av brott i nära relation, en metod som polisregion Bergslagen tagit fram och använder. Ännu ett pilotprojekt är att områdespoliserna arbetar med förbudspersonerna i beslutade kontaktförbud, vilket är ett sätt att komma närmare våldsutövare och förebygga våld i nära relation.

– Mörkertalet är stort och det är allas ansvar att anmäla om man ser eller hör våld. Polisen, vårdpersonal, lärare, familjemedlemmar, grannar och kollegor, alla som ser tecken på våld måste lägga sig i. Våld är inte en privatsak, poängterar Håkan.

Ta ansvar

  • Du som utsätts – det finns hjälp att få.
  • Du som vet eller misstänker något – tipsa polisen.
  • Du som utövar våld – vi ser dig. Du måste bryta ditt våldsamma beteende.

Information till media

Flera talespersoner finns tillgängliga under dagen för att prata om de olika satsningarna som görs i regionen kopplat till mäns våld mot kvinnor.
Några exempel:

  • Polisens operation Beta som finns både regionalt och nationellt.
  • Utredningsgruppen i Norrköping, som med positiv framfart, enbart utreder sexualbrott.
  • Islandsmodellen, som enbart finns i Norrköpings kommun, där socialtjänsten följer med ut på larm när barn på något vis är inblanda i misshandel i hemmet.
  • Polisens samarbete med StoppCenter i Eskilstuna. Som stöttar både våldsutsatta och de som utsätter.
  • Pilotprojektet tillsammans med åklagare som testas i Jönköping.
  • Pilotprojekt där områdespoliserna i Jönköping arbetar med förbudspersonerna i beslutade kontaktförbud.

Anmäl intresse till media.ost@polisen.se