Polisens tips och råd till vuxna mot nyrekrytering av barn och unga
Per Bergström, kommunpolis i Eskilstuna, delar med sig av sin kunskap om nyrekrytering av unga till kriminella gäng. Bild: Polisen
Alltfler yngre barn och ungdomar rekryteras för att utföra brottsliga handlingar kopplat till gängkriminella miljöer.
Barnens involvering i de kriminella gängen kan snabbt få ödesdigra konsekvenser, både för barnen själva, personer i deras närhet och samhället i stort.
Under lov och ledigheter är risken större att unga fångas in av kriminella aktörer för att utföra deras jobb. Rekryteringen sker såväl via digitala forum som TikTok och Snapchat som ute på gatan. Därför uppmanar polisen föräldrar och andra vuxna i barnens närhet att vara extra vaksamma speciellt under ledigheter.
– Vi vill att föräldrar är nyfikna och bryr sig om sina barn genom att vara närvarande. Vuxennärvaron är jätteviktigt. På skolan har man den sociala kontrollen från vuxenvärlden men under lov har man inte det på samma sätt och därför är föräldraansvaret ännu viktigare, säger Per Bergström, kommunpolis Eskilstuna.
Per berättar att polisen ser att det pågår rekrytering av unga kontinuerligt. Hur kriminella gäng utnyttjar barn och unga i hela landet, även i vårt lokalpolisområde. Både flickor och pojkar rekryteras till att utföra uppdrag. Rekryteringen som de kriminella nätverken bedriver visar inga tecken på att avta och de uppdrag som barnen tidigare fick som kunde handla om att vakta en port och hålla utkik efter polisen har utvecklats till brutala morduppdrag som kan få ödesdigra konsekvenser för barnen och deras familjer.
– Anledningen till att de rekryterar unga är att de själva vill göra egna karriärer och dessutom sprida ut risken att själva bli upptäckta. Unga människor är dessutom lättrekryterade för de kan vara spänningssökande eller helt enkelt bara vill få uppmärksamhet och därför är det viktigt med vuxennärvaro, menar Per.
Prioriterad fråga
Polisen ser det här som en prioriterad fråga och jobbar förebyggande med olika typer av insatser. Ett exempel är att berätta om problemet och informera om det i samhället. Per ska den här veckan informera skolpersonal i Strängnäs kommun. Han kommer bland annat att prata om hur nyrekryteringen av unga går till, varför och tips och råd om vad man som vuxen kan tänka på för att se tidiga signaler. Per poängterar också att det här är inte ett problem som är begränsat till ett visst område.
– Där viktigt att sprida det här till vuxenvärlden och att man har ögonen öppna. Det rekryteras inte bara från utsatta områden utan det sker mycket via nätet, landsbygd och i samhället i stort. Vi påträffar regelbundet barn som åker långa tåg- eller taxiresor hemifrån för att begå ett grovt brott i en helt annan stad, säger han.
Till dig som är förälder
Du som vuxen har en viktig roll och kan göra skillnad för att motverka rekryteringen av ungdomar till kriminella gäng. Som stöd kan du ta del av ”Gängsnacket” – en folder som riktar sig till föräldrar och andra viktiga vuxna i barns närhet.
Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet
Om du är orolig - ring polisen! Det finns hjälp att få. Polisen lägger stor kraft på att identifiera unga som rekryterats eller befinner sig i riskzonen för att rekryteras. Om situationen är akut ska du ringa 112, annars ringer du 114 14.