Sök

Ökat samarbete mot ungdomsbrottsligheten

En skylt i förgrunden och två kvinnor som står och pratar i bakgrunden, lite suddiga.

Socialtjänsten och polisen har ökat samarbetet. Bild: Polisen

För första gången kommer socialsekreterare ha polishuset i Eskilstuna som arbetsplats.

Syftet med samverkan mellan polis och socialtjänst är att tidigt få en överblick och kontakt med ungdomar som vistats i miljöer som är negativa för deras hälsa och utveckling och förhindra att fler barn och unga riskerar att hamna i missbruk och kriminalitet.

– Fördelarna med att ha socialtjänsten placerad hos polisen är att vi tidigare och tillsammans kan fånga upp barn och unga som befinner sig i kriminella miljöer, med kriminella personer eller begår kriminella handlingar. På så sätt kan socialtjänsten få viktig information i ett tidigare skede så vi kan agera på uppgifterna, säger Elin Rasmussen, socialsekreterare.

Bakgrunden till det utvecklade samarbetet började för några år sedan när Eskilstuna ville komma tillrätta med skjutningarna och ett intensivare samarbete med kommunen började. För drygt ett år sedan utvecklades samarbetet och lösningen blev ett mer brottsförebyggande arbete mot unga individer där polisen och socialtjänsten skulle ha ett tätare samarbete. Resultatet blev nya medarbetare för polisen i Eskilstuna.

– Nu är vi kollegor med socialtjänsten och har samma mål. Det här ger oss kortare kommunikationsvägar och dessutom kan vi ta del av varandras verktygslådor, vilket ger både socialtjänsten och oss bättre förutsättningar att göra våra jobb, säger Jenny Klevstig, operativ samordnare på polisen i Eskilstuna.

Utöver ett förebyggande arbete kommer socialsekreterarna hos polisen även arbeta med unga som gjort sig skyldiga till eller misstänks för brott. Exempelvis kommer de att medverka i förhör med barn och unga vid brottsmisstanke, skriva yttranden och utreda behov av vård på aktuella ungdomar som sitter häktade. Möjligheten finns också att erbjuda kris- och motivationssamtal om behov finns, till de ungdomar de träffar.
Tillsammans med polisen kommer de också att genomföra hembesök hos individer, när det finns oro för att hen riskerar att hamna i kriminalitet.

Att jobba nära polisen kommer också bidra till en ökad förståelse för de olika verksamheternas sätt att hantera olika ärenden.

– Det vi kan och vill göra är att vara vägledande och konsulterande i sol 14 anmälningar. Vi vill även ge en större förståelse för hur ärenden hanteras och bedöms inom socialtjänsten, genom att träffa de olika arbetsgrupperna inom polisen, säger Maria Broman.