Sök

Spårhund kunde säkra dna på brottsplats - två personer döms för mord

Den 10 juli sköts en man till döds i sin bostad i Bromma. Polisens brottsplatshund hittade dna-spår på brottsplatsen. Två personer har dömts för mord, varav en till livstids fängelse.

Tidigt på morgonen den 10 juli blev en man i 30-årsåldern skjuten med flera skott i sin lägenhet. Skotten avlossades från en balkong in i bostaden. När polisen kom till platsen hittade de en stege placerad bredvid balkongräcket. På balkongen fanns det även en kofot som använts för att ta sönder balkongdörren med.

Brottsplatshund säkrade dna bevis på brottsplatsen

En brottsplatshund undersökte brottsplatsen för att söka efter spår. Hunden markerade flera platser av mänskliga spår som var av stort intresse.  

– Noga utvalda spår från brottsplatsen skickades till nationellt forensiskt centrum (NFC). NFC hanterade ärendet snabbt och kunde få fram ett okänt dna. Vi hade nu en viktig dna-profil men kunde inte knyta profilen till en person, säger Anna Hugosson, utredningsledare på grova brott, region Stockholm.

Dna-träffen fanns med i polisens spårregister. En annan brottsutredning hade samma dna-spår, men fortfarande kunde inte polisen identifiera den misstänkta gärningspersonen. I den andra utredningen fanns en övervakningsfilm på en 14-åring som polisen misstänkte var gärningspersonen.

Tack vare polisens goda kännedom om kriminella nätverk som finns i området kunde pojken identifieras och ta in honom för dna-topsning. Pojkens dna gav träff.

När pojkens identitet var känd kunde polisen börja kartlägga vilka individer som pojken umgicks med som skulle kunna vara intressanta i utredningen.

Ung person rekryterades från en annan stad för att begå mordet

Misstankar finns att mordet var ett beställningsjobb där gängkriminella rekryterat en ung gärningsperson för att genomföra brottet. Mordet har kopplingar till konflikter inom den nätverkskriminella miljön. 14-åringen är inte hemmahörande i Stockholm, utan kommer från en annan stad i Sverige.

– Det är en klar och tydlig trend att gängkriminella rekryterar mycket unga gärningspersoner och särskilt från andra platser i landet vilket gett polisen nya utmaningar, säger Anna Hugosson.

När den pojken anträffades hittades också en telefon som gav polisen spår som ledde fram till den nu livstidsdömde mannen.

Med hjälp av kameraövervakningsfilmer har polisen sett hur de båda männen befunnit sig tillsammans i anslutning till mordet.

Dömd till livstids fängelse

Mannen i 20-årsåldern dömdes av Solna tingsrätt den 21 december till livstidsfängelse för mord. Som skäl för livstids fängelse har tingsrätten motiverat domen att gärningen har föregåtts av noggrann planering samt att gärningen riktat sig mot en närstående som befunnit sig i en skyddslös ställning och att brottet utförts i offrets hem. När brottet utfördes befann sig även närstående till offret i lägenheten, bland annat två barn.

Överklagande för domen måste ske senast den 11 januari 2024.