Polisen informerar ungdomsledare: ”Vi måste stoppa nyrekryteringen”
Bilden är arrangerade. Bild: Polismyndigheten
Hur märker du att ett barn är på väg att dras in i ett kriminellt gäng eller en destruktiv supporterkultur? Svaren fick ungdomsledarna från Älvsjö AIK fotboll och Solberga BK när polisen och socialtjänsten bjöd in till föreläsning.
Torsdagskväll sent i november – folktomt i Fruängen centrum. Men till Vårfrukyrkan strömmar närmare 80 vuxna människor, klädda i funktionskläder. Som en del i det brottsförebyggande arbetet har polisen och socialtjänsten bjudit in tränare, föräldrar och andra viktiga vuxna från lokala fotbollsklubbar. Kvällens ämne: kriminella gäng utnyttjar barn att begå brott för egna syften.
Josefine Thyni Ristmägi, gruppchef för områdespolisen i lokalpolisområde Globen, har varit med och ordnat liknande kvällar flera gånger tidigare med andra fotbollsklubbar. I kväll inleder hon föreläsningen med att ge en lägesbild av problematiken.
– Det här är ett problem som finns i alla samhällsklasser. Rekryteringen går väldigt snabbt – har man väl sagt ja till ett uppdrag kan det vara jättesvårt att dra sig ur. Rekryteringen sker på många olika platser, bland annat runt idrottsanläggningar, säger hon.
”Våga se, våga fråga, våga agera”
En av ungdomsledarna räcker upp handen och förklarar att många barn alltid kommer själva till träningarna, redan i tioårsåldern. Föräldrarna är aldrig med och vet inte vad deras barn gör före och efter träningarna.
Josefine Thyni Ristmägi nickar instämmande.
– En aktiv fritid och trygga rutiner är en skyddande faktor för att barn inte ska dras in i kriminalitet. Ni som är här i kväll är en del av lösningen och superviktiga. Våga se, våga fråga, våga agera, säger hon.
Det finns en destruktiv sida av supporterkulturen
Det finns ytterligare en miljö som barnen och ungdomarna riskerar att dras in i: den destruktiva sidan av supporterkulturen. Och poliser som jobbar vid idrottskommenderingar uppmanas att skriva orosanmälningar om man misstänker att ungdomar är på väg in i de här miljöerna.
En av dem som tagit sig till Vårfrukyrkan för att lyssna på polisen är Daniel Collin, styrelseordförande i Älvsjö AIK fotboll.
– Det är viktigt att avdramatisera relationen till polisen, så det är roligt att kvällens träff blev så välbesökt och engagemanget så stort. Varningssignalerna känns bekanta – men samtidigt är det bra att få höra detta från polisen och få ner det på papper, säger han.
Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet
Kriminella nätverk exploaterar barn för sina syften, vilket är ett brott. Här berättar vi om varningssignalerna du som vuxen ska se upp med och hur det går till när kriminella utnyttjar barn.