Sök

Polisen utreder 136 fall av sexköp

Foto på fyra polisanställda som går längst röda tegelbyggnader i Stockholms innerstad.

I början av november genomfördes polisinsatsen Torsk 2.0 i Stockholm. Resultat blev att män i 136 utredningar som rör sexköp identifierades och söktes upp.

Männen i de 136 utredningarna står nu inför stundande förhandlingar i tingsrätten efter en straffskärpning i sexköpslagen som trädde kraft i augusti 2022. 

– Det är exceptionellt många män som har kunnat identifieras under en insats som endast pågick under fyra kvällar, säger Simon Häggström vid polisen i Stockholm city, som ledde insatsen.

Under insatsen deltog även socialsekreterare från Stockholm stad som vid sidan av polisens repressiva åtgärder kunde erbjuda samtalsbehandling i syfte att bryta ett destruktivt beteende. Syftet är att minska antalet sexköpare i samhället. 

Metoderna kring att ertappa sexköpare har utvecklats i och med att straffen för sexköp har skärpts. Brotten angrips numera både genom fysisk spaning och utredningsarbete. Den nya och förfinade metoden bygger bland annat på ömsesidigt förtroenden mellan brottsutsatta och polisen där det förtroendeskapande arbetet är avgörande i mötet med polisen. 

– Polisen ska bidra till den kulturförflyttning som behöver göras i samhället kring sexköp. För att komma tillrätta med denna typ av brottslighet behövs en beteendeförändring hos väldigt många medborgare, vilket vår insats med all tydlighet visar, säger Annika Laestadius, tillförordnad polisområdeschef för polisområde city.

Polisens arbete

Polisen och Stockholm stad har en samverkansöverenskommelse som ingicks under 2023. Den innebär bland annat gemensamma mål och en samplanering kring uppsökande arbete mot sexköpare också ge stöd till personer som befinner sig i prostitution.

Ny överenskommelse mellan Stockholms stad och Polisregion Stockholm, stockholm.se

Människohandel