Sök

99 personer blev utsatta under En vecka fri från våld

En väl temugg i förgrunden, i bakgrunden slår en man en kvinna.

Bilden är arrangerad

Under veckan som gått har polisregion Syd fått in 99 anmälningar om brott i parrelation. Och det är bara toppen på ett isberg. Mörkertalet är enormt.

Den 25 november infaller Orange Day, FN:s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Den senaste veckan har frågan om det grova våldet, som nästan alltid sker inom hemmets fyra väggar, belysts i tidningsartiklar, TV- och radiointervjuer under devisen En vecka fri från våld.

I nio av tio polisanmälningar mellan den 18 och 24 november  är misstänkt gärningsperson en man. Drygt 20 fall rubriceras som grovt våld. Bland annat tio våldtäkter, två försök till våldtäkt, fyra ärenden där kvinnor blivit misshandlade, en grov misshandel mot kvinna, ett olaga tvång och en grov kvinnofridskränkning. I alla ärenden som rör grovt våld är den misstänkte en man. De misstänkta männen är mellan 19 och 62 år och finns över hela regionen; i större städer, mindre samhällen och på landsbygden. De bor i villor, bostads- och hyresrätter.

Susanne Hagström Rosenqvist, regionpolischef i Syd,  hur nöjd är du när du ser på anmälningarna under det som skulle vara En vecka fri från våld?

- Det är naturligtvis helt oacceptabelt att det sker så många våldsbrott i parrelation. Brotten skapar ett stort personligt lidande som inte bara drabbar de utsatta utan som också långsiktigt påverkar de barn som bevittnar våldet. Samtidigt vet vi att dessa siffror inte på långa vägar speglar de faktiska antalet brott som skett under veckan. Det kan låta paradoxalt, men jag hade gärna sett många fler anmälningar eftersom vi vet att brotten pågår i det tysta hela tiden.

Våld i nära relation är ett prioriterat område för Polismyndigheten och ett omfattande utvecklingsarbete pågår för att polisen ska bli bättre på att förebygga och lagföra dessa brott som i många delar av landet är dödligare än det gängrelaterade våldet. I en pågående kampanj mot våld i nära relationer, ”Våld är inte en privatsak”, betonar polisen också vikten av att omgivningen agerar. Det kan rädda liv.

- Nästan alltid när en kvinna mördats av sin man eller före detta har omgivningen vetat eller känt på sig att något inte stått rätt till. Därför vill vi inte bara att fler brottsutsatta anmäler utan också att närstående, grannar, arbetskamrater, sjukvård, psykiatri, socialtjänst, skola och föreningslivet kontaktar polisen om man misstänker att någon är utsatt för brott i nära relation. Det är bara när polisen får kännedom om att brotten pågår som vi kan göra något åt det, säger Jarl Holmström, biträdande regionspolischef i Syd.

Våld mot kvinnor under veckan som gått

Här är några exempel på våld mot kvinnor som polisregion Syd hanterat 18-24 november.

Polisområde Malmö: En kvinna fördes under söndagsdygnet till sjukhus med skador i bland annat ansiktet. En man greps i deras hem och anhölls senare misstänkt för grov misshandel. Kvinnans skador är inte livshotande.

Polisområde Blekinge nordöstra Skåne: En kvinna ringer polisen under lördagen och anmäler att hon blivit misshandlad av sitt ex. Polisen kommer till platsen och kan konstatera ett flertal skador på kvinnan. I förhör framgår att det här inte var första gången hon varit utsatt för våld och hot om våld av sitt ex.

Polisområde Kalmar Kronoberg: En kvinna ringer under lördagen till polisen och säger att hon blivit hotad och slagen. Våldet ska ha eskalerat och hon har inte fått röra sig fritt den senaste tiden. Mannen frihetsberövades under helgen men har senare släppts.