Sök

Fler i Malmö tycker att polisen bryr sig

Allt fler Malmöbor känner sig trygga i sin närmiljö och tycker att polisen bryr sig om de lokala problemen. Samtidigt har Malmö haft utmaningar med flera våldsbrott under hösten.

En gång om året tar polisen och Malmö stad temperaturen på hur befolkningen upplever trygghet och säkerhet i staden. En rad olika faktorer vägs samman i undersökningen. Resultaten blir ett så kallat problemindex som 2024 är lägre än vid någon tidigare mätning.

  • 75 procent av de som deltagit i mätningen uppger att de inte varit utsatta för något som helst brott under året. Det är den lägsta uppmätta siffran sedan mätningarna startade.
  • Andelen som uppger att de känner sig trygga ute om kvällarna har ökat, från 48 procent 2007 till 59 procent 2024.
  • Andelen som svarar att de utsatts för till exempel stölder, skadegörelse och misshandel har minskat stadigt genom åren. Från 33 procent 2007 till 18 procent i år.
  • Nedskräpning och skadegörelse, som under ett flertal år legat högt i mätningen, upplevs 2024 som ett minskande problem.
  • Kvinnor som uppger att de antastats utomhus minskar, från 15 procent 2007 till 9 procent i år.


    - Siffrorna är glädjande och resultatet av en långsiktig satsning på att stärka den lokala närvaron och av ett idogt brottsförebyggande arbete, där vi ofta krokar arm med Malmö stad och civilsamhället. Samtidigt har vi fullt fokus på den grova kriminalitet som krupit ned i åldrarna och där unga förövare begått mycket allvarliga våldsdåd i Malmö under hösten. Det påverkar tryggheten, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Betyg på polisens arbete

I en del av trygghetsundersökningen får deltagarna ge omdöme om polisens arbete och allt fler svarar att polisen bryr sig om de lokala problemen. Högst betyg inom detta område får polisen i Rosengård, ett Malmös särskilt utsatta områden. 7 av 10 i denna stadsdel tycker att polisen bryr sig.

- Malmö ökar antalet poliser i yttre tjänst. Mest satsar vi på områden där utmaningarna är som störst, det gagnar hela staden. Att befolkningen i utsatta områden känner tillit till polisen är alldeles avgörande för att vi ska lyckas med att både förebygga och utreda brott, säger Petra Stenkula.

Stora variationer mellan stadsdelarna

Även om resultaten av trygghetsundersökningen förbättrats inom i princip alla områden är variationer mellan stadsdelarna stora. Ordningsstörningar, till exempel att folk bråkar och slåss utomhus eller kör för fort, uppfattas som ett större problem i centrum och i Södra innerstaden än i andra stadsdelar.

- Malmö stad arbetar aktivt tillsammans med polisen för att hantera trafikproblem och förbättra trafiksäkerheten. Ett exempel är införandet av en 30-zon i flera centrala stadsdelar, inklusive Davidshall och Möllevången. Detta syftar till att minska hastigheten och därmed trafikbuller och olycksrisker, särskilt i områden med mycket fotgängare och cyklister​, säger Andy Roberts, avdelningschef på Fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.

 Narkotikaproblem fortsätter

Trygghetsundersökningen visar att narkotika fortfarande är ett stort problem i vissa områden. Inte minst gäller det Södra innerstaden där 43 procent av de som besvarat enkäten i år uppger att de observerat narkotikaförsäljning. Motsvarande siffra för hela Malmö är 19 procent.

- Tillsammans med Malmö stad har vi gjort stora och riktade insatser i och runt Möllevångstorget. Vi har lyckats stänga öppna drogscener, men vi kan aldrig slå oss till ro när narkotikan fortsätter att vara ett tydligt inslag i stadsbilden vid Möllan och vissa andra delar av centrala Malmö, säger Petra Stenkula.