Sök

Polisregion Syds medborgare allt tryggare

Polis samtalar med en medborgare

Årets trygghetsundersökning visar på fortsatt ökad trygghet och minskad utsatthet för brott bland polisregion Syds medborgare. Det betyder att de närmaste årens positiva trend tagit ytterligare kliv i rätt riktning.

Medborgarna i polisregion Syd känner sig allt tryggare. Det framgår av resultatet i polisens och kommunernas årliga trygghetsundersökning, där de övergripande preliminära siffrorna för 2024 nyligen sammanställts.

- Vi fokuserar väldigt tydligt på att fortsätta öka vår förmåga och synliga närvaro i lokalsamhället. Därför är det särskilt glädjande att våra medborgare också upplever en högre grad av trygghet, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.

I undersökningen får medborgarna ta ställning till ett antal olika problemindikatorer som exempelvis rör deras utemiljö, utsatthet för brott och känsla av trygghet. Resultatet har under de senaste åren förbättrats steg för steg, och denna positiva trend fortsätter alltså även i år, även om sifforna än så länge är preliminära.  

- Medborgarna uppfattar allt färre problem i sitt närområde och de uppger sig i ännu lägre grad blivit utsatta för våld, stöld och/eller skadegörelse. Andelen personer som säger sig inte varit utsatta för något som helst brott under de senaste 12 månaderna ökar, säger Mats Trulsson, brottsförebyggande samordnare i polisregion Syd och den som under flera år hållit ihop och analyserat resultatet från trygghetsundersökningen.

I slutet av enkäten går det också att tycka till om polisens arbete.

- Även här syns en positiv utveckling, där andelen som tycker att polisen bryr sig om lokala problem ökar, säger Mats Trulsson.

Polisregion Syd har genomfört lokala trygghetsmätningar ända sedan 1999. Årets preliminära resultat håller nu på att slutligt kontrolleras, och ska fastställas i mitten av november. Därefter kommer de lokala resultaten, nedbrutna på kommun- och kommundelsnivå, att kunna presenteras av respektive lokalpolisområde och kommun.

Fakta om trygghetsundersökningen

I polisregion Syds fyra län (Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg län) har 84 000 personer tillfrågats och svarsfrekvensen är drygt 55 procent. De tillfrågade är i åldersgruppen 16–85 år och har valts ut slumpvis utan polisens påverkan.