Sök

Man som dömts för partnervåld får inte röra sig fritt i Malmö

Två bilar på en gata i ett bostadsområde med flerfamiljshus, bilden är tagen uppifrån

En man som dömts för grov kvinnofridskränkning har efter avtjänat fängelsestraff blivit förbjuden att vistas i delar av Malmö. Orsaken är risk för återfall i brott.

Inom ramen för projektet Trygg relation – fri från våld, har polisen i Malmö med hjälp av Kriminalvården, använt sig av möjligheten att begränsa en villkorligt frigiven persons rätt att vistas i ett särskilt område genom så kallad vistelseföreskrift.

Att en kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde på grund av en före detta partner är naturligtvis helt oacceptabelt. Genom Trygg relation – Fri från våld har vi utvecklat samarbetet med frivården. Vi kommer att se fler exempel framöver där vi begränsar våldsamma mäns rätt att vistas i områden av Malmö, där vi bedömer att det finns risk att de begår nya brott, säger Jonas Lander, polisens projektledare för Trygg relation – fri från våld.

Vistelseföreskriften som frivården nyligen beslutat om handlar om att skydda en kvinna som vid upprepade tillfällen blivit misshandlad och hotad till livet av sin sambo.

Mannen har dömts till fängelse för grov kvinnofridskränkning mot kvinnan. När mannen blev villkorligt frigiven bedömde polisen att det fanns risk att han återigen skulle närma sig kvinnan som han redan hade kontaktförbud mot. Polisen inledde en dialog med frivården som nu inskränkt mannens rätt att röra sig i Malmö. Förbudet gäller i tolv månader och i de delar av Malmö där kvinnan bor.

Polisen ska inte invänta att nya brott begås utan  göra allt som står i vår makt för att förhindra fortsatt våld.  Förbudet att vistas i vissa kvarter gör det besvärligt för våldsverkare eftersom våra poliser i yttre tjänst har information om vilka personer som inte får röra sig i ett visst område. Det är ett kraftfullt verktyg, säger Jonas Lander.

Det här är ett bra exempel på hur informationsdelning mellan myndigheter kan öka tryggheten och säkerheten för kvinnor som riskerar att utsättas för grova brott av sin före detta partner, säger Nathalie Schultz, chef för frivården i Malmö.

Trygg relation – fri från våld

Projektet är ett samarbete mellan socialtjänsten, polisen och frivården i Malmö. Trygg relation – fri från våld sätter fokus och press på den som utövar våld. Syftet är att öka tryggheten för den utsatta partnern genom att erbjuda stöd och sätta in insatser mot den våldsutövande personen.

Läs mer om projektet på Malmö stads hemsida