Sök

Polisen genomför insats mot penningtvätt i Varberg

Sedlar hänger på ett klädsträck

Under året genomför polisens regionala utredningsenhet tillsammans med polisområde Halland en insats mot penningtvätt. Målet är att öka kunskapen och därigenom förebygga brott. Denna vecka är de i Varberg.  

I början av året inledde bedrägerisektionen på regionens utredningsenhet tillsammans med polisen i Halland en insats med start i Kungsbacka. Insatsen kommer att pågå under hela året och genomföras på olika orter i Halland. 

Insats i Varberg

Under denna vecka, vecka 17, genomförs insatsen i Varberg och syftet är att öka kunskapen om penningtvätt, för att förhindra att människor utnyttjas till att tvätta pengar.

– Bedrägerier som genomförs med hjälp av penningtvätt ökar i hela landet. För att bedragarna snabbt ska kunna omsätta pengarna från bedrägerierna rekryteras personer som kan ta emot pengar på sitt bankkonto. Att ställa sitt konto till förfogande för pengar som kommer från brottslig verksamhet utgör i sig ett brott, säger Daniel Nordahl som är gruppchef på bedrägerisektionen i region Väst.

Ta aldrig emot okända pengar

Polisen hoppas att insatsen ska leda till ökad kunskap om att aldrig upplåta sitt konto för pengar där man inte vet dess ursprung. 

– Ofta ingår det i brottsupplägget att pengarna som mottas ska tas ut i kontanter eller swishas vidare till andra personer. Genomför man detta på begäran av någon annan kan det innebära att man tvättar pengar och bidrar till att bedrägerier kan genomföras och att spåren efter brotten sopas igen, säger Daniel Nordahl.

Insatsen kallas Tvättlinan eftersom den arbetar mot penningtvätt som en lina utmed Hallandskusten – från Kungsbacka i norr till Laholm i söder. Insatsen, som har en både brottsbekämpande och brottsförebyggande del, genomförs som ett samarbete mellan olika avdelningar inom polisen samt med andra myndigheter.

Polisens tips för att undvika att utnyttjas för penningtvätt

  • Får du in pengar, vars ursprung du inte känner till, på ditt konto och du misstänker att pengarna kommer från ett brott så ta direkt kontakt med din bank och kontakta polisen.
  • Låt ingen använda ditt bankkonto för att sätta in, föra över eller ta ut pengar. Fundera på vems pengar det är och vad de ska användas till.
  • Var misstänksam mot ”jobberbjudanden” som utlovar snabba pengar och stor förtjänst, utan att du behöver ha erfarenhet.
  • Var misstänksam om personer du inte känner kommer fram till dig på stan och ber dig ta ut pengar åt dem – pengar som du får swishat till dig.
  • Du som förälder eller vårdnadshavare, prata med ditt barn om begreppet penningtvätt. Detta för att hjälpa de unga att inte hamna i en situation där de utnyttjas för brottslig verksamhet. Ha insyn i ditt barns ekonomi.

Ring 114 14 om du har frågor kring bedrägerier och penningtvätt eller om du behöver anmäla ett brott.

Mer om penningtvätt på polisen.se