Sms från polisen ska avskräcka nakotikaköpare
Polisen testar nya metoder för att minska narkotikaförsäljningen i Hisings Backa i Göteborg. Genom att skicka ut sms till kontakterna i så kallade säljtelefoner vill hisingspolisen komma åt köparna.
En betydande del av narkotikaförsäljningen sker via så kallade säljtelefoner. I lokalpolisområde Hisingen i Göteborg provar polisen nu en ny metod för att komma åt försäljningen i Hisings Backa. Genom att skicka ut sms till de telefonnummer som finns sparade i beslagtagna telefoner vill polisen sätta ljuset på köparna och avskräcka dem från att missbruka narkotika samtidigt som de uppmärksammas på att de genom att köpa finansierar kriminella grupperingar i området.
– Det här är en del av vårt arbete mot den organiserade brottsligheten i Backa. Narkotikaförsäljning är en inkomstkälla och motor i konflikter i nätverksmiljö. Du som köpare ska veta vad du finansierar, säger Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef Hisingen.
Inte misstänka för brott
Sammanlagt rör det sig om tusentals nummer som får ett sms från polisen. Av smset framgår att mottagarens nummer finns sparat i en telefon som har beslagtagits i samband med narkotikabrott. Mottagaren får också information om att denne inte är misstänkt för något brott i dagsläget, men att polisen kan komma att ta kontakt för att ställa frågor och att brottsmisstanke kan riktas mot köpare i samband med att ärendena utreds.
– Vi har givetvis förståelse för att det finns omständigheter som kan göra att ett telefonnummer har hamnat på listan, men samtidigt vet vi att telefonerna vi har beslagtagit används uteslutande för att sälja narkotika, till exempel genom att skicka ut erbjudanden och stämma träff med köpare, säger Daniel Norlander.
En del av medborgarlöftet för Hisings Backa
Tidigare i vår presenterades polisens nya medborgarlöfte för Hisings Backa, där 27 aktörer har avgett löften med målet att minska nyrekryteringen till kriminella nätverk i området och på sikt få bort Hisings Backa från listan över utsatta områden. Ett av polisens löften är att identifiera drogscener och personer som skapar otrygghet i området.
– Vi ska få stopp på nyrekryteringen och då är arbetet mot narkotikaförsäljning avgörande eftersom den ofta är en inkörsport till grövre brottslighet. Det handlar om att skapa bättre förutsättningar för barn och unga som växer upp i Backa och visa att det finns andra alternativ än den kriminella banan, avslutar Daniel Norlander.
Kontakt
Daniel Norlander
Lokalpolisområdeschef Hisingen
Polisområde Storgöteborg