Sök

Uppföljning klar av arbetet när 17-åring försvann i Marks kommun

Uppföljningen av polisens arbete i samband med att en 17-årig flicka försvann och senare hittades avliden i Marks kommun i mars i år är klar. Uppföljningsgruppen listar fem rekommendationer till hur arbetet vid försvinnanden kan förbättras.

Den 25 mars 2024 beslutade regionpolischefen i Väst att genomföra en uppföljning av polisregionens arbete med anledning av att en 17-åriga flicka försvann i Kinna. Syftet med uppföljningen var att klarlägga hur ärendet handlagts under angiven tid, klarlägga vilka bedömningar som gjorts i ärendet samt lämna rekommendationer för eventuella förändringar av regionens rutiner.

En utsedd uppföljningsgrupp har med stöd av nationella räddningsrådet bedömt ärendets handläggning utifrån den dokumentation som finns i ärendet och inhämtade skriftliga berättelser.

Uppföljningsgruppens bedömningar ligger till grund för de rekommendationer som lämnas i rapporten.

Uppföljningsgruppens samlade bedömning är att det i ärendet har vidtagits en mängd relevanta åtgärder för att handlägga ärendet på ett effektivt sätt. Aktivitetsnivån i ärendet har under övervägande delar av handläggningstiden varit hög. Ärendet kom emellertid att påverkas negativt av att den initiala informationsinhämtningen inte fångade upp den grad av utsatthet och risk som flickans funktionsnedsättning innebar vid försvinnandet. Ärendet kom även olyckligtvis att präglas av att den första spårningen av flickans telefon gjordes med ett felaktigt registrerat telefonnummer.

Uppföljningsgruppen menar även att det efter hand i ärendet inkom uppgifter som borde medfört att en brottsutredning inleddes tidigare än vad som blev fallet.

Uppföljningsgruppen har identifierat några förhållande av mer strukturell art som bedöms ha påverkat ärendet. Med detta avses förhållanden som ligger vid sidan av omständigheter som en enskild medarbetare kan påverka i ett enskilt ärende.

Uppföljningsgruppen påtalar i denna del de utmaningar som överlämnandesituationer i skiftverksamhet medför, behov av att utveckla förutsättningarna för det kontinuerliga förbättringsarbetet, överväganden kring ledningssystemets ändamålsenlighet samt behovet av förbättrad tillgänglighet för anhöriga till försvunna personer.

Uppföljningsgruppen lämnar följande rekommendationer:

Ansvarsfrågor

1. Polisregionen rekommenderas att fördela ett regionalt samordnande ansvar till ett av polisregionens polisområden för ärenden avseende försvunna personer som inte utgör räddningstjänst. I ansvaret ingår att skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyte, metodutveckla och utgöra kontaktpunkt mot den nationellt funktionsansvarige. Det regionala kanslichefsforumet föreslås få i uppdrag att slutbereda frågan.

2. Polisregionen rekommenderas att skapa ett regionalt samverkansforum för arbetet med försvunna personer. Syftet med forumet är att initiera, bereda och samordna det förbättringsarbete avseende försvunna personer som bör ske i samverkan mellan operativa enheten, utredningsenheten och det polisområde som får det samordnande ansvaret enligt ovan. Chefen för operativa enheten föreslås att vara sammankallande och utveckla rutiner för samverkansforumet.

Arbetet i samverkansforumet ska redovisas årligen till regionala operativa ledningsgruppen. Av redovisningen ska framgå genomförda förbättringsåtgärder och pågående utvecklingsinitiativ samt en bedömning avseende polisregionens samlade förmåga att hantera försvunna personer.

Ledning mm

3. Polisregionen rekommenderas att mot bakgrund av denna uppföljning överväga åtgärder som utvecklar ledningsförmågan avseende händelser liknande 17-åringens försvinnande. Frågan bör beredas vidare i det regionala samverkansforumet med stöd av regionkansliet. Inom ramen för beredningen bör övervägas åtgärder som innebär färre överlämningar i komplexa försvinnandeärenden samt överväga förändrade rutiner för att öka polisens tillgänglighet för anhöriga i försvinnandeärenden.

Klarlägga rättsläget avseende telefonspårning

4. Polisregionen rekommenderas att med stöd av rättsavdelningen säker-ställa en enhetlig tillämpning av när telefonspårning enligt lag (2022:482) om elektronisk kommunikation får användas i ärenden med försvunna personer. Inom ramen för ett sådant arbete bör det även tas fram en rutin för inhämtning av positioneringar från företag som t.ex. Meta och Snapchat. Beredningarna bör genomföras i samråd med be-rörda processägare.

Övriga förbättringsförslag

5. Uppföljningsgruppen rekommenderar att de övriga förbättringsförslag som inkommit under arbetet med uppföljningen övervägs, samordnas och bereds vidare av det regionala samverkansforumet för försvunna personer. Förbättringsförslagen framgår i bilaga 2.

Rapporten: En uppföljning av polisregionens hantering av ärendet (pdf, 620 kB)

För ytterligare information:

Från kl 14.00 finns Erik Nord, chef utredningsenheten Väst och sammankallande i uppföljningsgruppen, tillgänglig för frågor: Tel: 010-565 28 44.