Jobba som polis
Oavsett om du vill bli ingripandepolis, brottsutredare eller ingå i insatsstyrkan är polis ett viktigt, omväxlande och stimulerande yrke.
Som polis kommer du att göra skillnad i människors liv, i stort och smått. Du måste kunna hantera utmanande situationer och fatta rätt beslut även under pressade förhållanden. Det kräver att du är trygg i dig själv men framförallt måste du ha en grundläggande vilja att göra samhället tryggare för alla.
Polisens uppgifter
En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra brott. Vanligast är att arbeta i yttre tjänst och med utredningar, som att ta upp anmälningar, hålla förhör och ta föremål i beslag. Åtgärder som kräver att du har kunskap om vilka lagar som gäller.
Varje brott innebär noggrann dokumentation och därför tillbringar en polis i yttre tjänst mycket arbetstid framför datorn. Det är en förutsättning för att ett ärende ska kunna bedömas rättsenligt, det vill säga att på rätt grund gå till åtal eller läggas ner.
Film: 83 skäl att bli polis
Vanliga arbetsuppgifter som polis
Polisens kärnverksamhet fokuserar på vardagsbrottslighet där några typiska arbetsuppgifter kan vara att:
- Närvara vid större evenemang som fotbollsmatcher, demonstrationer och konserter.
- Utreda ärenden där personer gripits på bar gärning för stöld eller snatteri.
- Trafikkontroller.
- Omhänderta påverkade personer.
- Hantera våldsamma familjesituationer.
- Hålla ordning vid krogar och andra uteställen där människor samlas.
Att utreda brott
Att vara polis innebär till stor del att hålla förhör med vittnen, målsäganden (den som drabbats av brottet) och misstänkta. Det är viktigt att vara lyhörd, noggrann och opartisk.
Arbetet innebär också att hantera bevis, som exempelvis övervakningsfilmer, spår som säkrats av kriminaltekniker eller andra beslag.
Mycket av arbetet sker i yttre tjänst, av personal på närpolisstationer och ingripandeverksamheten.
Brotten som utreds är till största del inbrott, skadegörelse, bedrägerier, stölder och misshandel. Arbetet leds av en polisiär förundersökningsledare eller åklagare som beslutar och bestämmer över vilka åtgärder som behöver vidtas.
Många karriärmöjligheter som polis
De flesta poliser arbetar hela sin karriär i yttre tjänst eller med att utreda brott. Men det finns också många andra tjänster och cirka 80 olika funktioner.
Utöver olika chefs- och befälsroller kan du till exempel arbeta som; spanare, brottsoffersamordnare, områdespolis, ingripandepolis, kommunpolis, supporterpolis, sjöpolis, trafikpolis, insatspolis, polis i utlandstjänst, gränspolis, kriminaltekniker, sambandsman, hundförare, polisryttare, bombtekniker, brottsplatsundersökare, internetinhämtare, utredare, underrättelseanalytiker, it-forensiker.
Polisers arbetsvillkor och löner
Exempel på tjänster och funktioner
Frågor
Har du frågor om polisyrket eller ansökan till polisutbildningen är du välkommen att höra av dig till polisutbildningen@polisen.se
Har du frågor om testerna till polisutbildningen kontakta Plikt- och prövningsverket.