Sök

Från nationalekonom till utredare av bedrägerier

Jag hade länge drömt om att bli polis men det kom annat emellan. Därför blev jag så glad när jag såg en tjänst på Polismyndigheten där jag kunde kombinera mina kunskaper i ekonomi med att vara polis.

Polisen Johan som står framför en vägg

I botten är jag nationalekonom och jobbade senast som analytiker på Post- och telestyrelsen. Jag var inte direkt sugen på att sätta mig i skolbänken igen med studielån. När möjligheten dök upp, att få arbeta som utredare på bedrägerisektionen och samtidigt gå polisutbildningen sökte jag direkt. Jag stortrivs. Jag gillar särskilt våra närstudieveckor. Då är vi på campus i Växjö. I övrigt läser jag på distans. Det är intensivt samtidigt som jag får så mycket energi av det. Har man, som de flesta som söker den här utbildningen, jobbat ett tag med en akademisk examen i botten så klarar man det. Det handlar om planering. Jag har familj och barn så det gäller att avsätta tid för pluggandet. Från omgivning har det bara varit positiv respons. Min familj har ju vetat att det här är något jag velat göra, så de har stöttat mig. Liksom mina vänner, de tycker jag är modig som bytt bana mitt i livet.

Roligt med många nya kollegor

Utbildningen har absolut motsvarat mina förväntningar. Studietakten är hög, både vad gäller det teoretiska och det praktiska. Det kan kännas lite ensamt med allt plugg och med lektioner på zoom, men desto roligare när vi träffas under närstudieveckorna. För mig har den personliga biten varit det bästa, alla nya kollegor. Vi är drygt 50 personer där medelåldern är 35 år. Den yngsta är 25 och den äldsta över 50, själv är jag 46. Några är ekonomer, andra är jurister eller statsvetare, socionomer och kriminologer.

Bra att börja träna i tid

Efter en närstudievecka känns det som att man fått kunskap för flera veckor. Det är som att åka på kollo en vecka i taget, och ha skitkul. Man tankas rejält med information som måste bearbetas när man kommer hem. Först då får man tid att reflektera. Det är utmanande övningar där du sätts på prov och får göra saker du aldrig gjort tidigare. Man får vara inställd på att göra fel och att det är okej. Det är meningen, annars lär man sig ju inte. För mig är det vissa juridiska moment som hittills varit svårast, Snart kommer vi ha examination i beeptest och hinderbana. För att klara det behöver man vara i form. För egen del är det inget problem, jag tränar mycket och springer en hel del lopp. Men det är en rekommendation att börja träna i tid och till exempel springa 3 gånger i veckan för att få upp flås och kondition. Överlag gäller det alla moment, att förbereda sig i god tid.

Det jag ser mest fram emot är aspiranten. Det är ju också en läroprocess, men i skarpt läge. Det ska bli jätteintressant. Jag hoppas jag får göra många olika saker och får ännu mer erfarenhet. Till den som funderar på att söka vill jag bara säga – gör det. Det är en jättechans!

Johan, tidigare FPU-deltagare

Om den funktionsinriktade utbildningen

Den funktionsinriktade utbildningen på 1,5 år är en komprimerad variant av den ordinarie polisutbildningen. Under tiden som du går utbildningen är du anställd på Polismyndigheten. När du är klar erbjuds du fortsatt anställning i din specialistroll, men du har också polismans befogenheter.

Funktionsinriktad polisutbildning