Sök

Från akademiker till utredare inom brott mot barn

Efter att ha jobbat som beteendevetare, socionom och psykoterapeut i flera år kan Jon Söderberg snart titulera sig polis. Han är nämligen en av dem som går den funktionsinriktade polisutbildningen, FPU, för akademiker. 

Polisen Jon står framför en person som man bara ser bakhuvudet på.

Inom kort är det återigen möjligt att söka till den funktionsinriktade polisutbildningen, FPU. En komprimerad polisutbildning och en ytterligare väg in i polisyrket. För att kvalificera dig ska du, utöver att klara de fysiska testerna, ha en akademisk bakgrund och några års erfarenhet av utredande eller analytiskt arbete inom exempelvis ekonomi och finans, IT eller inom det beteendevetenskapliga området. 

Nu är jag med i hela ledet

- Det är ett nytt yrke jag tagit mig in i! Det polisiära hantverket skiljer sig mycket från mina tidigare arbetsuppgifter, förutom att skapa relationer med dem jag möter i mitt yrke. När jag är klar kommer jag arbeta som utredare inom brott mot barn. Med en bakgrund som psykoterapeut inom kriminalvården har jag tagit del av många utredningar och domar men aldrig fått vara med i hela ledet. Att äntligen bli polis sätter kronan på verket när jag nu får möjlighet att vara med i hela kedjan, från att en person misstänks för brott till start till att åtal väcks, säger Jon som avklarat halva sin utbildning. 

Utbildningen är ett program skapat i syfte att stärka polisens kunskaper och expertis inom specifika områden. Det är en viktig del av polisens dagliga brottsbekämpande arbete men också för att hålla sig uppdaterade i en föränderlig samtid. 

- Att få lära sig något nytt i en grupp där alla har olika professionella yrkeserfarenheter gör att man snabbt får ett brett perspektiv på det polisiära. Lärarna har påpekat att vi är en ifrågasättande och analyserande grupp! Fördelen är nog att vi vill vara helt säkra på vår sak innan vi för ut det i praktiken. Det är den bästa möjliga starten in i en ny yrkesroll, fortsätter Jon.

Utbildningen är 12 månader lång följd av den obligatoriska aspirantutbildningen på sex månader. Övervägande del av utbildningen sker på distans men med cirka 15 närstudieveckor vid ett lärosäte. Under närstudieveckorna genomförs bland annat praktiska moment i polisiära färdighetsämnen, som till exempel kriminalteknik, radio, polisbilskörning, vapen och taktik.

Det är en hög studietakt men med mycket frihet under eget ansvar. Det gäller att hitta en bra balans mellan studier, träning, och privatliv. Det påminner lite om schemat från grundskolan och gymnasiet där du läser flera ämnen varje dag. Den som söker får räkna med att planera om vardagen och vara redo att offra mycket tid och energi. Men det är det värt! Jag har definitivt tagit mitt livs bästa karriärsbeslut.

Lön under utbildningen

Att bli polis var en dörr jag stängde för längesen. Livet, med familj, barn och lån kom emellan. Att återvända till skolbänken var inte möjligt. Men i och med den funktionsinriktade polisutbildningen blev det möjligt att utbilda mig igen, utan att behöva ta ett studielån. Eftersom du söker en tjänst och inte en skola får du full lön under hela utbildningens gång, tillägger Jon. Programmet har överträffat alla mina förväntningar. Om du söker en ny gemenskap, möjlighet att påverka något större och använda din tidigare erfarenhet på nytt sätt eller alltid drömt om att bli polis kommer du inte att bli besviken!

Jon, tidigare FPU-deltagare

Om den funktionsinriktade utbildningen

Den funktionsinriktade utbildningen på 1,5 år är en komprimerad variant av den ordinarie polisutbildningen. Under tiden som du går utbildningen är du anställd på Polismyndigheten. När du är klar erbjuds du fortsatt anställning i din specialistroll, men du har också polismans befogenheter.

Funktionsinriktad polisutbildning