Chef till enheten för polisutbildning vid HR-avdelningen
HR-avdelningen
KommunStockholm
LänStockholms län
Utlyst30 augusti 2024
Ansök senast07 november 2024
ReferensnummerA496.528/2024
Arbetsplatsbeskrivning
Är du redo för en större uppgift?
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 39 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndighetens uppdrag är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Människor ska känna sig trygga där de bor och vistas.
HR-avdelningen är en av Polismyndighetens nationella avdelningar med ansvar för myndighetens övergripande arbete bl.a. inom områdena kompetensförsörjning, arbetsgivarpolitik, chef- och medarbetarskap, arbetsmiljö och kultur. I dessa och andra HR-relaterade frågor ger avdelningen även stöd till polisregionerna och avdelningarna. Avdelningen ansvarar också för polisutbildningen, att genomföra polismyndighetens fort- och vidareutbildning, rekryteringsverksamheten och för det personaladministrativa arbetet. Avdelningen ansvarar därtill för samarbetet på nationell nivå med arbetstagarorganisationerna och skyddsombuden. Inom HR-avdelningen arbetar drygt 1000 medarbetare på olika orter i landet.
HR-avdelningen är inne i en spännande utvecklings- och förändringsresa. För dig som vill bidra i denna förändring och utveckling, och verka i en myndighet med ett viktigt samhällsuppdrag, är detta ett gyllene tillfälle.
Enheten för polisutbildning
Enheten för polisutbildning är en del av HR-avdelningen och spelar en viktig roll för Polismyndighetens tillväxt av poliser. Enheten ansvarar för att säkerställa en polisutbildning som innehållsmässigt motsvarar myndighetens behov samt för att tillgängliga utbildningsplatser svarar mot önskad polistillväxt.
Enheten ansvarar för att attrahera, anta, beställa, planera, samordna, följa upp, utveckla samt kvalitetssäkra genomförandet av polisutbildning. Polisutbildningens två första år genomförs på Polismyndighetens uppdrag av fem lärosäten. I uppdraget för enheten ligger att hantera dialogen, överenskommelser och kvalitetsuppföljning med de lärosäten som genomför polisutbildningen. Enheten ansvarar också för aspirantutbildningen som är den del av polisutbildningen som studenterna genomför under sista halvåret av utbildningen och för dialogen med polisregionerna i vilken aspirantutbildningen genomförs. Enheten ansvarar därtill för dialogen med Plikt- och prövningsverket som på Polismyndighetens uppdrag ansvarar för antagning och urval av studenter till polisutbildningen.
Givet pågående och framtida tillväxt av poliser är enheten inne i en spännande och utvecklande tid. Antalet studenter på polisutbildningen har ökat stort under de senaste åren och ökningen förväntas fortsätta. Nya utbildningsformer har tillkommit under senare år och planer finns på att fortsatt vidareutveckla polisutbildningen. Parallellt med utvecklingsarbetet har enheten ett viktigt uppdrag att kontinuerligt kvalitetssäkra och utvärdera verksamheten för att säkra att de nyutexaminerade polisassistenternas kompetens motsvarar polisens krav.
Enhetens verksamhet har tills nyligen varit organiserad inom ramen för en större enhet där också polisens kompetensutveckling av redan anställd personal ingick. Numera är enhetens verksamhet organiserad i en egen enhet. Enheten består av tre sektioner och ett kansli, vars chefer tillsammans med enhetschefen utgör enhetens ledningsgrupp. Enheten omfattar sammantaget 360 medarbetare. Cirka 300, i huvudsak poliser, av dessa är inlånade från regionerna och verkar som lärare på polisutbildningen.
Arbetsbeskrivning
Uppdraget som enhetschef
Dina primära arbetsuppgifter är att tillsammans med enhetens chefer och medarbetare utveckla och kvalitetssäkra en väl fungerande polisutbildning som både till innehåll och omfattning möter Polismyndighetens behov på kort och lång sikt. Som enhetschef är du ansvarig för enhetens resultat, budget och personal.
Du förväntas bidra aktivt i utvecklingen av svensk polisutbildning och skapa förutsättningar för Polismyndighetens tillväxt genom att tillse att rätt antal poliser med rätt kompetens tillförs myndigheten. I uppdraget ligger att säkerställa att minst nuvarande tillväxttakt av poliser fortsätter efter utgången av 2024, men samtidigt också förbereda för en fortsatt och eventuellt ökande tillväxttakt framåt i enlighet med regeringens målsättning att antalet poliser per invånare (polistätheten) ska komma upp minst i nivå med genomsnittet i EU. Samtidigt ska kvaliteten i verksamheten värnas.
Uppdraget ställer krav på ett strategiskt ledarskap givet det stora inslag av utvecklings- och förändringsarbete som uppdraget innefattar. Arbetsuppgifterna kräver att du är en god och trygg ledare med ett tydligt framtids- och utvecklingsfokus. Du behöver ha ett kommunikativt, samverkande och inkluderande förhållningssätt med en vilja att utveckla såväl enhetens egna verksamhet som polisutbildningen på ett sätt som möter myndighetens behov. Arbetsuppgifterna kräver ett tydligt helhetsfokus och att i samverkan med såväl interna som externa samverkansparter kunna hantera såväl strategiska som operativa verksamhetsfrågor kopplat till ansvarsområdet.
Som enhetschef rapporterar du till HR-direktören och ingår i dennes ledningsgrupp. Tillsammans ansvarar ni för att HR-avdelningens uppdrag i sin helhet genomförs och utförs med kvalitet och att bidra till myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete i stort. Som enhetschef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.
Resor i tjänsten förekommer då verksamheten finns över hela landet.
Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.
Kvalifikationer
Detta är en möjlighet för dig som har:
- relevant akademisk examen och/eller polisexamen
- minst två års aktuell erfarenhet att som chef driva och leda i en stor och komplex organisation genom och tillsammans med andra chefer
- flera års erfarenhet av att, med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet
- erfarenhet av att leda och driva komplexa förändrings- och utvecklingsarbeten i offentlig verksamhet och därmed politisk kontext
- gedigna kunskaper inom kompetensförsörjningsområdet
- erfarenhet av samverkan med interna och externa samverkanspartners
- ingått i ledningsgrupp på strategisk nivå
- omvittnad förmåga att skapa och upprätta goda relationer på ett prestigelöst och tillitsbaserat sätt och att bygga ett förtroendefullt klimat för samarbete
Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
- erfarenhet av att som chef på strategisk nivå ha arbetat med, eller haft samarbete med, högre utbildning på högskola eller universitet
- goda kunskaper om polisens behov av polisiär förmåga nu och för framtiden
- erfarenhet av arbete med uppdragsutbildning
- chefs- och ledarskapsutbildning för strategisk nivå alternativt annan chefs-och ledarskapsutbildning som arbetsgivaren bedömer relevant
Notera att det ska framgå av din ansökan på vilket sätt du uppfyller våra ställda krav och meriter då detta ligger till grund för vårt urval. Du behöver också besvara några urvalsfrågor.
När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:
- Analys och helhetssyn
- Mål och resultat
- Utveckling och förändring
- Social säkerhet
- Muntlig och skriftlig kommunikation
- Skapa delaktighet och motivation
Läs mer om ledarkriterierna: https://polisen.se/ledarkriterier/
Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.
Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.
Kontaktpersoner
Information om uppdraget lämnas av biträdande HR-direktör
Pernilla Bergman, tel 0705-097535, pernilla.bergman@polisen.se.
Information om rekryteringsprocessen lämnas av HR-konsult
Maria Uebel, tel 073-803 48 76, maria.uebel@polisen.se.
Fackliga företrädare
Polisförbundet, Sofia Ask, tfn: 010-563 87 10
SEKO Polisen, Karna Tillheden, tfn: 010-561 66 27
ST, Pär Renberg, tfn: 072-246 52 37
SACO, nås via Polisens växel 114 14.
Övrig information
Anställning
Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning. Anställningen kan komma att inledas med en provanställning.
Placering: Stockholm.
Säkerhetsklassning
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning
Ansökan
Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryteringsprocesser. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.
Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.
Urvalsfrågor att besvara. Samtliga frågor besvaras tydligt och kortfattat.
- Vilken utbildning har du?
- Beskriv din erfarenhet av ledarskap/chefsskap - vilka organisationer/verksamheter och på vilka nivåer du varit chef samt under hur lång tid.
- Beskriv din erfarenhet av att ha arbetat mål- och resultatinriktat.
- Beskriv din erfarenhet av att leda och driva komplexa förändrings- och utvecklingsarbeten i offentlig verksamhet och därmed politisk kontext.
- Beskriv dina kunskaper inom kompetensförsörjningsområdet.
- Beskriv din erfarenhet av samverkan med interna och externa samverkanspartners.
- Vilken typ av ledningsgrupp har du har ingått i?
Välkommen med din ansökan bestående av CV och besvarade urvalsfrågor senast den 7 november via e-post till jobb.chef@polisen.se. Vi tar endast emot bilagor i pdf- eller doc-format. Märk din ansökan med A496.528/2024 i mailets ärendemening. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 Stockholm eller kontakta ansvarig HR-konsult.
Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.
Polismyndigheten
Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.
Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se
Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.
Varmt välkommen med din ansökan!