Frågor och svar om nya lagen om ordningsvakter
Här finns frågor och svar gällande den nya lagen.
- Jag vill använda ordningsvakter
- Jag använde ordningsvakter innan den nya lagen började gälla
- Jag vill bli ordningsvakt
- Jag är förordnad som ordningsvakt enligt den gamla lagen
- Ordningsvaktens uppdrag och befogenheter
Jag vill använda ordningsvakter
Den 1 januari 2024 börjar en ny lag och en ny förordning om ordningsvakter att gälla. Här finns frågor och svar om tillstånd för att använda ordningsvakter.
Varför behövs det tillstånd att använda ordningsvakter?
Reglerna om tillstånd införs för att Polismyndigheten i större utsträckning än tidigare ska kunna leda ordningsvakterna i det nya bredare uppdraget att upprätthålla allmän ordning och säkerhet och verka trygghetsfrämjande.
Vem kan ansöka om tillstånd att använda ordningsvakter?
Både enskilda och juridiska personer (till exempel näringsidkare, kommuner, myndigheter och sjukhus) kan ansöka om tillstånd att få använda ordningsvakter.
När krävs tillstånd att använda ordningsvakter?
Från och med den 1 januari 2024 krävs det som huvudregel tillstånd att använda ordningsvakter. I vissa fall krävs dock inte tillstånd:
- När rätten att använda ordningsvakter redan framgår av lag, det vill säga vid säkerhetskontroller i domstol, vid offentliga sammanträden i kommuner och regioner, vid Sametingets offentliga sammanträden, på frivårdskontor, vid in- och utpasseringskontroller vid högskoleprovet och i domstol för att upprätthålla ordningen enligt 5 kap. 15 § rättegångsbalken.
- När användning av ordningsvakter redan har villkorats i beslut som gäller allmänna sammankomster, offentliga tillställningar eller serveringstillstånd där alkohol serveras till allmänheten. Om det inte finns något sådant villkor måste du ansöka om tillstånd för att använda ordningsvakter.
- Fram till utgången av år 2025 krävs det i vissa fall heller inte tillstånd för den som redan använde ordningsvakter innan den nya lagen trädde ikraft, se avsnitt ”Jag använde ordningsvakter innan den nya lagen började gälla”.
Hur ansöker jag om tillstånd att använda ordningsvakter?
Vad kostar en ansökan om tillstånd att använda ordningsvakter?
Avgiften är 870 kr.
Hur länge gäller ett tillstånd att använda ordningsvakter?
Ett tillstånd kan gälla i högst tre år.
Vad händer om tillståndsinnehavaren inte följer villkoren i tillståndet?
Om villkoren inte följs kan tillståndet komma att återkallas. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot ett meddelat villkor kan även dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Ringa fall utgör inte brott.
Behövs tillstånd för ordningsvakter för andra uppgifter än säkerhetskontroll?
Ja, tillstånd krävs om ordningsvakten ska användas för andra ordningshållande uppgifter i kommunens lokaler än vid säkerhetskontroll. Undantag från tillståndskravet gäller bara de ändamål som lagen (2010:294) om säkerhetskontroll vid offentliga sammanträden i kommuner och regioner anger.
Får jag använda fler ordningsvakter än vad som villkorats i beslutet?
Ja, fler ordningsvakter får användas, om det inte i villkoret har angetts ett högsta antal ordningsvakter
Kan jag ansöka om tillstånd att använda bara en ordningsvakt för en kväll?
Ja, det går att ansöka om tillstånd för en kväll. Polismyndigheten gör dock bedömningen om det räcker med en ordningsvakt.
Vårt tillstånd har gått ut men jag har ansökt om förlängning, vad gäller?
Om du har ansökt om förlängning av tillståndet senast fyra veckor innan giltighetstiden för det befintliga tillståndet löper ut, kan du fortsätta använda ordningsvakter tills Polismyndigheten prövat ansökan om förlängning.
Jag använde ordningsvakter innan den nya lagen började gälla
Den 1 januari 2024 trädde en ny lag och förordning om ordningsvakter i kraft. Här finns frågor och svar om vad som gäller för dig som använde ordningsvakter innan dess.
Observera att i de fall du anlitar ordningsvakter som är förordnade enligt den nya lagen krävs det som huvudregel att du har tillstånd att använda ordningsvakter. Du kan därför behöva ansöka om tillstånd.
Ansökningshandlingar och mer information.
Allmän sammankomst, inte villkorat måste använda ordningsvakter - vad gäller?
Du kan använda ordningsvakter som är förordnade enligt den gamla lagen (1980:578) om ordningsvakter på samma plats även nu. Dessa ordningsvakter får fortsätta att tjänstgöra på de platser som framgår av deras förordnande fram till dess att deras förordnande löper ut, om det inte dessförinnan har återkallats, men allra längst till den 31 december 2025.
För att ordningsvakter som är förordande enligt den nya lagen (2023:421) om ordningsvakter ska kunna tjänstgöra på den allmänna sammankomsten/offentliga tillställningen krävs dock antingen att ditt tillstånd enligt ordningslagen är villkorat med ordningsvakter eller att du har fått tillstånd att använda ordningsvakter enligt den nya lagen om ordningsvakter.
Allmän sammankomst med villkor på ordningsvakter - vad gäller?
Om ditt tillstånd enligt ordningslagen är villkorat med att ordningsvakter ska tjänstgöra där kan du fortsätta att använda ordningsvakter i enlighet med villkoret och anlita både ordningsvakter som är förordnade enligt den gamla lagen (1980:578 om ordningsvakter, men också ordningsvakter som har förordnats enligt den nya lagen (2023:421) om ordningsvakter.
Observera att ordningsvakter förordnade enligt nya lagen får tjänstgöra under de tider som villkoret gäller. All tid utöver villkoret kräver tillstånd att använda ordningsvakter.
Platser för bad, camping, idrott m.m. - vad gäller?
Om du anlitat ordningsvakter som arbetat på bad- och campingplatser och i lokaler eller platser för idrott, friluftsliv, spel och lek m.m. enligt 2 § 3 punkten lagen (1980:578) om ordningsvakter, kan du använda ordningsvakter förordnade enligt gamla lagen på samma platser även nu. Dessa ordningsvakter får fortsätta att tjänstgöra på de platser som framgår av deras förordnande fram till dess att deras förordnande löper ut, om det inte dessförinnan har återkallats, men allra längst till den 31 december 2025.
För att ordningsvakter som är förordande enligt den nya lagen (2023:421) om ordningsvakter ska kunna tjänstgöra på dessa platser krävs dock tillstånd enligt den nya lagen om ordningsvakter.
Serveringstillstånd, inte villkorat måste använda ordningsvakter - vad gäller?
Du kan använda ordningsvakter som är förordnade enligt den gamla lagen (1980:578) om ordningsvakter på samma plats även nu. Dessa ordningsvakter får fortsätta att tjänstgöra på de platser som framgår av deras förordnande fram till dess att deras förordnande löper ut, om det inte dessförinnan har återkallats, men allra längst till den 31 december 2025.
För att ordningsvakter som är förordande enligt den nya lagen (2023:421) om ordningsvakter ska kunna tjänstgöra hos dig krävs dock antingen att ditt serveringstillstånd är villkorat med ordningsvakter eller att du har fått tillstånd att använda ordningsvakter enligt den nya lagen om ordningsvakter.
Serveringstillstånd, villkorat måste använda ordningsvakter - vad gäller?
Eftersom ditt serveringstillstånd är villkorat med att ordningsvakter ska tjänstgöra där kan du fortsätta att använda ordningsvakter i enlighet med villkoret och anlita både ordningsvakter som är förordnade enligt den gamla lagen (1980:578) om ordningsvakter, men också ordningsvakter som har förordnats enligt den nya lagen (2023:421) om ordningsvakter.
Observera att ordningsvakter förordnade enligt nya lagen får tjänstgöra under de tider som villkoret gäller. All tid utöver villkoret kräver tillstånd att använda ordningsvakter.
Godkänt LOV 3-område - vad gäller?
Du kan använda ordningsvakter som är förordnade enligt 3 § den gamla lagen (1980:578) om ordningsvakter på samma plats även nu. Dessa ordningsvakter får fortsätta att tjänstgöra på de platser som framgår av deras förordnande fram till dess att deras förordnade löper ut, om det inte dessförinnan har återkallats, eller till dess att giltighetstiden för det så kallade LOV 3-området löper ut. Den längsta tiden en enskild ordningsvakt kan tjänstgöra på ett sådant område är den 31 december 2025 förutsatt att giltighetstiden för LOV 3-området inte löpt ut innan dess.
För att ordningsvakter som är förordande enligt den nya lagen (2023:421) om ordningsvakter ska kunna tjänstgöra på dessa platser krävs dock tillstånd enligt den nya lagen om ordningsvakter. De kan inte tjänstgöra på de godkända LOV 3-områdena.
Beslutade LOV 3-områden och giltighetstiden för dessa. När giltighetstiden upphör måste den som vill anlita ordningsvakter på området ansöka om ett tillstånd att använda ordningsvakter enligt den nya lagen. Information och ansökningsformulär.
Förordnandet går ut och ordningsvakten förordnas enligt nya lagen – vad gäller?
Om du ska använda en ordningsvakt som har ett förordnande enligt den nya lagen, både den som förordnats för första gången och den som förordnats på nytt, behöver du som huvudregel ett tillstånd för att använda ordningsvakter. Detta gäller även om du redan använder ordningsvakter som är förordnande enligt den gamla lagen på samma plats.
Tillstånd krävs inte om användandet av ordningsvakter framgår av lag eller av annan författning, t.ex. vid säkerhetskontroll i domstol, frivårdskontor m.m. Tillstånd krävs inte heller om du har ett beslut om allmän sammankomst, offentlig tillställning eller alkoholservering till allmänheten med villkor om ordningsvakter. Du får då använda ordningsvakter som förordnats enligt den nya lagen i enlighet med villkoret.
Jag vill bli ordningsvakt
Den 1 januari 2024 trädde en ny lag och förordning om ordningsvakter i kraft. Här finns frågor och svar om förordnande av ordningsvakter.
Vad krävs enligt den nya lagen för att bli ordningsvakt?
Du ska ha fyllt 20 år, ha genomgått föreskriven utbildning för ordningsvakt och med hänsyn till laglydnad och övriga omständigheter vara lämplig för uppdraget. Det krävs inte svenskt medborgarskap.
Vad kostar det att ansöka om ett förordnande som ordningsvakt?
Ansökningsavgiften är 870 kr.
Hur länge gäller ett förordnande enligt den nya lagen?
Högst fem år.
Var får jag tjänstgöra om jag blir förordnad enlig den nya lagen?
Du får tjänstgöra där det
- finns ett tillstånd att använda ordningsvakter.
- följer av lag eller annan författning. Det vill säga:
a) vid säkerhetskontroller i domstol,
b) vid offentliga sammanträden i kommuner och regioner,
c) vid Sametingets offentliga sammanträden,
d) på frivårdskontor,
e) vid in- och utpasseringskontroller vid högskoleprovet och
f) i domstol för att upprätthålla ordningen enligt 5 kap. 15 § rättegångsbalken. - villkorats om ordningsvakter i ett beslut som gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar enligt ordningslagen eller serveringstillstånd där alkohol får serveras till allmänheten enligt alkohollagen.
Vad kostar utbildningen och hur lång är den?
Grundutbildningen kostar idag 12 500 kr inklusive moms och omfattar 160 timmar (fyra veckor). En ordningsvakt måste vart femte år gå en fortbildning för att kunna förordnas på nytt. Fortbildningen kostar 6 250 kr inklusive moms. Utbildningsplatser och utbildningstillfällen.
Jag är förordnad som ordningsvakt enligt den gamla lagen
Den 1 januari 2024 trädde en ny lag och förordning om ordningsvakter i kraft. Här finns frågor och svar om vad som gäller för dig som blivit förordnad innan dess enligt den gamla lagen om ordningsvakter.
Hur länge gäller mitt förordnande?
Enligt övergångsbestämmelserna till den nya lagen är förordnandet giltigt tills giltighetstiden på förordnandet löper ut, men som längst till den 31 december 2025, förutsatt att det inte återkallats innan dess.
Exempel: Ett förordnande som gäller till den 31 maj 2025 upphör att gälla den 31 maj 2025. Gäller förordnandet till den 20 mars 2026 upphör förordnandet att gälla den 31 december 2025.
Var får jag tjänstgöra från den 1 januari 2024?
Du får fortsätta att tjänstgöra på de platser som framgår av ditt nuvarande förordnande. Du får även tjänstgöra där det finns ett tillstånd enligt den nya lagen att använda ordningsvakter.
Behöver jag bevis om förordnande vid tjänstgöring, trots rapportering i Nova?
Ja, du ska kunna visa upp ditt bevis om förordnande om någon begär det. Den nya lagen och rapporteringen i Nova innebär ingen förändring.
Jag gick en fortbildning 2023, behöver jag gå ny fortbildning 2024 eller 2025?
Ja. På grund av övergångsbestämmelserna till den nya lagen gäller ett förordnande enligt den gamla lagen som längst till den 31 december 2025. Det innebär att samtliga ordningsvakter behöver förordnas enligt den nya lagen under åren 2024 och 2025. Eftersom det är ett ovanligt stort antal ordningsvakter som ska fortbildas fram till årsskiftet 2025/2026 behöver ordningsvakterna genomgå sin fortbildning i god tid. De ordningsvakter vars förordnande går ut under hösten 2025 kommer till exempel erbjudas plats på fortbildning under våren 2025. Alla berörda ordningsvakter kommer erbjudas plats på fortbildning under 2025 via ett brev från Polismyndigheten.
För att förordnas på nytt behöver du genomgå en ny fortbildning med det innehåll som regleras i Polismyndighetens föreskrifter på området.
Vad kostar den nya fortbildningen och hur lång är den?
Från den 1 januari 2024 kostar fortbildningen 6 250 kronor inklusive moms. Den nya fortbildningen är fem dagar lång varav tre dagar består av självstudier vilka genomförs på distans via Polismyndighetens lärplattform. Det krävs att man är godkänd på självstudierna innan man ges tillträde till de två sista dagarna på fortbildningen. De består av examination och fysiska moment på plats med polisens instruktörer.
Vad har hänt med de särskilda utbildningarna?
De tidigare särskilda utbildningarna, den så kallade arenautbildningen och utbildningen för säkerhetskontroll i domstol, ingår numera i grundutbildningen samt i fortbildningen.
Från den 1 januari 2024 finns det en särskild utbildning för transport av omhändertagna personer att gå. Den kostar 6 250 kr inklusive moms och genomförs under en dag. Ytterligare information och formulär för att ansöka till kurstillfälle.
Ordningsvaktens uppdrag och befogenheter
Den 1 januari 2024 trädde en ny lag och förordning om ordningsvakter i kraft. Här finns frågor och svar om ordningsvaktens uppdrag och befogenheter.
Vad betyder den nya lagen?
Ordningsvakter ska kunna hjälpa Polismyndigheten i uppdraget att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp. För att förtydliga detta ändras ordningsvaktens uppdrag i den nya lagen. Förändringen innebär dock inte att ordningsvakter ska användas för uppgifter som kräver polisiär kompetens.
Ordningsvakter ges en större roll i det trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbetet. Genom sin närvaro på platser där allmänheten vistas kan de medverka till att tryggheten ökar. Deras närvaro kan och medföra att brott förebyggs och motverkas på flera sätt. De kan exempelvis ingripa i ett tidigt skede vid ordningsstörningar eller rapportera händelser och iakttagelser till Polismyndigheten.
Innebär den nya lagen nya arbetsuppgifter för ordningsvakter?
Ordningsvakter kan användas för fler ändamål än tidigare. Ordningsvakter kan enligt den nya lagen användas för att medverka till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet eller främja trygghet. De får även fler befogenheter, då de framöveri vissa fall får förstöra beslagtagen alkohol, genomföra kroppsvisitation för att fastställa någons identitet och i vissa fall transportera omhändertagna personer.
För att ha rätt kompetens för att utföra de nya uppgifterna måste ordningsvakter som har ett förordnande enligt gamla lagen ha genomgått en kompletterande utbildning under hösten 2023 eller en fortbildning under 2024 eller 2025. För att kunna genomföra transport av omhändertagen person krävs en särskild utbildning, se avsnitt ” Vad har hänt med de särskilda utbildningarna?”.
När får en ordningsvakt, efter beslut av Polismyndigheten, förstöra alkohol?
- Om ordningsvakten tjänstgör vid en allmän sammankomst (t.ex. en konsert) eller en offentlig tillställning (t.ex. ett idrottsevenemang) och påträffar en person som dricker eller innehar alkohol och det inte är tillåtet enligt de villkor som framgår av tillståndsbeviset eller bevis om anmälan. Värdet på alkoholen måste dock vara ringa (upp till ca 5 000 kr) för att ordningsvakten ska få förstöra alkoholen.
- Om ordningsvakten tjänstgör inom ett trafikföretags område eller dess färdmedel (t.ex. en tågstation eller i kollektivtrafiken) och påträffar en person som dricker alkohol där det inte är tillåtet. Värdet på alkoholen måste dock vara ringa (upp till ca 5 000 kr) för att ordningsvakten ska få förstöra alkoholen.
Observera att det behövs beslut från Polismyndigheten i varje enskilt fall för att en ordningsvakt ska få förstöra alkoholen.
Får en ordningsvakt förstöra alkohol som påträffas i en krogkö?
Nej, i regel inte. Ordningsvakter får bara förstöra alkohol om de tjänstgör vid en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning. Krogköer eller köer till ett evenemang är vanligtvis inte en del av en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning.
Ordningsvakter får ingripa mot ordningsstörningar som är i direkt anslutning till en verksamhet som har tillstånd att använda ordningsvakter (jfr Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter, FAP 670-1). Att någon dricker alkohol i en kö till en krog eller liknande är dock inte per automatik en sådan ordningsstörning som gör att ordningsvakter kan ingripa.
Kan ordningsvakter anvisas andra uppgifter än de som de är anlitade för?
En ordningsvakt är skyldig att följa en polismans anvisningar. Det gäller dock inte om det är uppenbart att anvisningen inte angår tjänstgöring som ordningsvakt eller om den strider mot lag eller annan författning. I normala fall bör anvisningen inte gå utanför ordningsvaktens ordinarie uppdrag och geografiska verksamhetsområde. I undantagsfall och när det är nödvändigt ur ett samhällsperspektiv kan det dock bli aktuellt för en ordningsvakt att utföra uppgifter som till viss del ligger utanför det egentliga uppdraget. Exempel på sådana situationer kan vara större olyckshändelser, terrordåd eller andra allvarliga händelser.
Kan Polismyndigheten anställa egna ordningsvakter?
Polismyndigheten har en möjlighet att anställa egna ordningsvakter. Arbete pågår med hur en sådan anställning kan komma att se ut.
Vad får en ordningsvakt göra efter fortbildning som genomgåtts 2024 och 2025?
En ordningsvakt som genomgått fortbildning med godkänt resultat under 2024 och 2025 har rätt att tjänstgöra i säkerhetskontroller, in- och utpasseringskontroller och arbete med folksamling. Detta gäller oavsett om ordningsvakten har ett giltigt förordnande utfärdat med stöd av den gamla eller den nya lagen om ordningsvakter.
Det innebär att en ordningsvakt kan tjänstgöra i säkerhetskontroller, in- och utpasseringskontroller och arbete med folksamling även om denne har ett förordnande som utfärdats med stöd av den gamla lagen, förutsatt att förordnandet fortfarande är giltigt. Vid tillsyn behöver ordningsvakten uppge att han eller hon har genomfört godkänd fortbildning. Den som utför tillsynen kan kontrollera uppgifterna internt.
Detta framgår av 4 kap. 1 § och punkten 7 i övergångsbestämmelserna i senaste ändringsföreskriften (PMFS 2023:18) till Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter. (pdf, 228 kB)