Sök

Polisens arbete i Lindesberg - samverkansöverenskommelse

Lokalpolisområde Lindesberg och Lindesbergs kommun har tecknat en överenskommelse om samverkan.

Samverkansöverenskommelse mellan Lindesbergs kommun och Polisen, om samverkan i brottsförebyggande-, socialpreventiva- och trygghetsskapande frågor i syfte att gemensamt minska brottsligheten i kommunen och öka tryggheten för medborgarna.

Överenskommelsen som gäller från 2023-10-03 är löpande och kan sägas upp av bägge parter. Överenskommelsen omfattar strategisk och operativ samverkan i syfte att minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen.

Samverkan mellan Lindesbergs kommun och lokalpolisområde Lindesberg utgår och leds från det gemensamma lokala brottsförebyggande rådet. Parterna utser sina deltagare i det lokala brottsförebyggande rådet med utgångspunkten att de är beslutsföra alternativt nyckelpersoner i respektive organisation.

Den gemensamma lägesbilden som ska utgöra utgångspunkten för samverkan och som ska leda till att ett eller flera gemensamma medborgarlöften kan utställas till kommunens innevånare ska tas fram genom:

  • medarbetardialoger i respektive organisation
  • brottsstatistik och analys från BRÅ respektive Polismyndigheten 
  • andra relevanta faktaunderlag från t.ex. trygghetsundersökningar m.m.
  • medborgardialoger med kommunens innevånare.

Med utgångspunkt i en gemensam lägesbild är det båda parters uppgift att gentemot varandra tydliggöra ansvarsfördelningen av åtgärder och åtaganden som respektive part förbinder sig att utföra för att förebygga brott i syfte att minska brottsligheten och öka tryggheten i Lindesbergs kommun.

Beslutade medborgarlöften eller beslutade kommunala åtgärdsplaner tillsammans med åtaganden läggs som bilaga till samverkansöverenskommelsen. Det lokala brottsförebyggande rådet beslutar gemensamt om medborgarlöften och om kommunala brotts- och trygghetsskapande förebyggande åtgärdsplaner.

Samverkansöverenskommelse gällande området avhopparverksamheten för kriminella

Inom polisområde Örebro län och Lindesbergs kommun pågår det idag arbeten med att hjälpa individer som vill lämna organiserad brottslighet, våldsbejakande miljöer eller ett kriminellt nätverk. Lokalpolisområde Lindesberg och Lindesbergs kommun ska samverka i detta arbete för att tillsammans hjälpa personer i de kriminella miljöerna att ändra sitt levnadsmönster. Detta ska ske i en gemensam och strukturerad avhopparverksamhet med tydlig ansvarsfördelning.

Syfte

Avhopparverksamheten syftar till att minska brottsligheten, det mänskliga lidandet samt försvaga de kriminella nätverkens styrka och stabilitet i lokalsamhället.

Mål

Avhopparverksamhetens målsättning är att underlätta avhopp från kriminella gäng/nätverk och våldsbejakande miljöer i Lindesbergs kommun.

Målgrupp

Verksamheten vänder sig till de individer som uppfyller den nationellt framtagna definitionen för avhoppare (JU 2021:d). Utöver detta ska individen även uppfylla Europeiska unionens kriterier för organiserad brottslighet samt de krav som ställs i Polismyndighetens handbok om avhopparverksamhet (PM 2023:6).

Åtagande

Samverkansparterna förbinder sig till att bidra till verksamheten utifrån gemensamt framtagen arbetsfördelningslista.