Sök

Polisens arbete på Lidingö

Lidingö stad och Polismyndigheten, lokalpolisområde Norrmalm, har tecknat en samverkansöverenskommelse. I överenskommelsen regleras parternas prioriterade samverkansområden. Vidare åtaganden framgår av parternas gemensamma åtgärdsplan.

Här anges särskilt prioriterade samverkansområden samt en beskrivning av syfte och mål för respektive samverkansområde. Därefter listas de samverkansaktiviteter som ska genomföras i samverkan i syfte att nå målen.

De samverkansaktiviteter som Lidingö stad och Polismyndigheten genomför i samverkan utgår från kunskaps- och evidensbaserade brottsförebyggande metoder och arbetssätt som har brottsförebyggande effekter.

Särskilt prioriterade samverkansområden

Polismyndigheten och Lidingö stad har tillsammans utifrån lägesbild, statistik, medborgardialoger och medarbetardialoger identifierat följande särskilt prioriterade samverkansområden:

  • Otrygga och brottsutsatta platser
  • Särskilt utsatta och sårbara brottsoffer
  • Barn (0 - 18 år)
  • Unga vuxna (19 - 29 år) med riskbeteende
  • Genomgående fokus i samverkansområdena är krafttag mot narkotika och missbruk.

Otrygga och brottsutsatta platser

Polismyndigheten och Lidingö stad ska tillsammans genomföra aktiviteter som syftar till att öka säkerheten och den upplevda tryggheten. Målet är att den upplevda tryggheten hos de som bor och verkar på Lidingö ska öka över tid.

Särskild utsatta och sårbara brottsoffer

Polismyndigheten och Lidingö stad ska utveckla former för samverkan på lokal nivå för att förebygga brott med särskilt fokus på sårbara brottsoffer. Målet är att genomföra aktiviteter som syftar till att öka anmälningsbenägenheten hos särskilt utsatta och sårbara brottsoffer.

Barn (0 - 18 år)

Polismyndigheten och Lidingö stad ska tillsammans genomföra åtgärder som syftar till att förhindra att barn hamnar i kriminalitet eller att de brukar alkohol, narkotika, dopning och tobak. Målet är att barn inte ska hamna i kriminalitet och att bruket av alkohol, narkotika, dopningspreparat och tobak ska minska. Tillgången ska minska, färre ska börja använda alkohol, narkotika och dopningspreparat och inte rekryteras in i kriminella eller våldsbejakande miljöer.

Unga vuxna (19 - 29 år)

Färre individer ska rekryteras in i kriminella eller våldsbejakande miljöer och fler individer ska lämna kriminella miljöer och kriminell livsstil.

Samverkansaktiviteter

Backa barnet

Samarbete enligt arbetsmodellen Backa barnet innebär att Polismyndigheten, Lidingö stad och verksamheter inom Region Stockholm har ett gemensamt syn- och arbetssätt. De samverkande aktörerna har gemensamma verktyg för att upptäcka riskfaktorer hos barn och unga, för att kartlägga behov och en gemensam stödprocess för att ge tidiga och samordnade insatser.

Polisen och staden åtar sig att arbeta enligt modellen Backa barnet i enlighet med den överenskommelse som parterna skrev under 30 januari 2023.

Medborgardialoger

Medborgardialoger syftar till att ge ökad kunskap om medborgarnas upplevelse av trygghet i deras närmiljö. Dialogerna ökar kontakten och är relationsskapande gentemot de som bor, vistas eller arbetar på Lidingö. De ger också möjlighet till delaktighet, inflytande och en kunskapshöjning för medborgarna.

Vid val av geografisk plats för dialogen samt vid inbjudan till dialoger ska parterna verka för variation för att så många som möjligt ska få komma till tals och få en chans till inflytande och delaktighet. Formen för en medborgardialog kan se olika ut, dock ska en strukturerad redovisning ske efteråt för att fånga upp synpunkter och omhänderta väsentlig information.

Skolsamverkan

Nationell statistik visar att skolan är den vanligaste brottsplatsen för både lindrig och grövre misshandel samt för fysiska sexuella kränkningar i Sverige. Skolsamverkan syftar till att skapa goda relationer mellan polisen och skolledning, elever och föräldrar. Det ökar polisens synlighet och förtroende i samhället samt verkar brottsförebyggande och trygghetsskapande.

Skolbesökens omfattning ska planeras utifrån Polismyndigheten och Lidingö stads gemensamma lägesbild och avser kommunala såväl som fristående skolor. Vid behov kan Polismyndigheten och Lidingö stad tillsammans delta på informationsmöten med föräldrar. Samverkan sker löpande mellan skolor, fritidsverksamheter och polisen beroende på uppkomna behov.

Trygghetsdagar Hustegaholm

Trygghetsdagarna syftar till att öka kunskapen hos Lidingös förskoleklassbarn kring olika teman, främst kopplade till säkerhet. Trygghetsdagarna syftar även till att skapa förtroende för blåljusaktörer såsom polis, räddningstjänst och ambulans hos barnen.

Trygghetsdagarna Hustegaholm planeras av Storstockholms brandförsvar Lidingö. Lidingö stad ska säkerställa att det finns en kontaktperson utsedd för staden och ska även verka för att såväl kommunala skolor som fristående skolor deltar. Staden kan även delta i de förplanerade aktiviteterna om möjlighet finns. Polismyndigheten ska bemanna och delta i de förplanerade aktiviteterna samtliga tre dagar. Genomförandet sker årligen på hösten.

Platssamverkan

Platssamverkan syftar till att skapa säkra, trygga och attraktiva platser där människor bor och verkar. Platssamverkan genomförs genom att olika aktörer samlas och arbetar praktiskt tillsammans med trivsel- och trygghetsskapande/brottsförebyggande åtgärder i ett lokalt avgränsat område där det finns ett identifierat behov.

Polismyndigheten och Lidingö stad är de aktörer som initierar och samordnar platssamverkan. Andra aktörer som bjuds med kan vara fastighetsägare, lokalt näringsliv och civilsamhället. Vid en platssamverkan ska parterna identifiera vilka behov som finns kring platsen, göra en ansvarsbeskrivning och ta fram en inriktning för arbetet.

Våld i nära relation

Samverkan kring våld i nära relation på generell nivå syftar till att skapa tillvägagångssätt för hur viktiga samhällsaktörer såsom polisen, frivilliga organisationer och Lidingö stad ska arbeta för att förhindra och förebygga brott.

Polismyndigheten och Lidingö stad ska tillsammans se över hur samverkansarbetet med våld i nära relation kan utvecklas, exempelvis genom att implementera Islandsmodellen, vilket är den metod lokalpolisområde Norrmalm jobbar med i hela Stockholms stad. Staden ansvarar för att bjuda in relevanta aktörer, varav polisen är en, till ett samverkansforum vid fyra tillfällen per år. Polisen deltar i forumet och ansvarar för att relevanta förberedelser vidtas. Deltagande aktörer i forumet ska delge varandra information och lägesbilder. Forumet ska ge möjlighet till tvärprofessionellt kunskapsutbyte samt belysa behov av åtgärder samt övriga samverkansbehov.

Nätverksmöten på generell nivå relaterat till ungdomar

Ungdomsmöten på generell nivå syftar till samverkan tvärprofessionellt för att kartlägga och identifiera behov av förebyggande insatser för ungdomar. Genom att dela erfarenheter, lägesbilder och informera varandra om vad som är aktuellt inom respektive verksamhet kan aktiviteter och insatser riktas och prioriteras. Områdena alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar ska särskilt beaktas. Även andra områden som rör ungdomar kan lyftas utifrån uppkomna behov.

Grannsamverkan och grannstödsbil

Grannsamverkan syftar till att göra bostadsområden tryggare samt mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Detta görs genom ökad uppmärksamhet från de boende i området och genom ökad kunskap om hur man skyddar sig mot brott. Grannstödsbilens verksamhet är ett komplement till grannsamverkan. Bilens förare patrullerar bostadsområden och följer polisens och kommunens anvisningar om vilka områden som behöver besökas. Bilens förare rapporterar in sådant som kan påverka tryggheten, exempelvis klotter, trasig belysning, skymmande vegetation, skrotfordon samt dumpning av avfall. Grannstödsbilen är också behjälplig i att informera boende på Lidingö om bedrägerier.

Trafiksäkerhetssamverkan

Trafiksäkerhetssamverkan syftar till att genomföra åtgärder som skapar en trygg och säker trafikmiljö på Lidingö.

Aktörerna ska delge varandra information och lägesbilder samt tillsammans identifiera eventuella behov av trafiksäkerhetshöjande åtgärder. Staden ansvarar för att planera och leda samt bjuda in ytterligare relevanta aktörer såsom räddningstjänsten till ett mötesforum. Polisen och staden ansvar för att inför dessa forum vidta förberedelser och dela information och lägesbilder. Minst två specifika samverkansmöten ska ske varje år.

Kamerabevakning

Aktiviteten kamerabevakning syftar till att tydliggöra den samverkan som ska finnas gällande kamerabevakning på Lidingö.

Lidingö stad och polisen ska vara varandra behjälpliga och ska samverka i frågor som rör kamerabevakning. Exempelvis genom att lyfta geografiska platser där ett behov av kamerabevakning har identifierats. Det kan också handla om samverkan kring upplåtande av yta för kamerabevakning som polisen initierat.

Utvecklat samarbete kring unga som befinner sig i en kriminell miljö eller som har en kriminell livsstil

Aktiviteten syftar till att utveckla ett samarbete gällande målgrupperna unga som befinner sig i en kriminell miljö eller som har en kriminell livsstil. Ett väl fungerande samarbete är en viktig del i att förebygga grova våldsbrott i samhället.

Polisen och Lidingö stad (lärande- och kulturförvaltningen samt omsorgs- och socialförvaltningen) ansvarar tillsammans för att det finns ett nära samarbete kring de individer som befinner sig i kriminella miljöer eller som ansöker om att lämna en kriminell livsstil. Staden säkerställer att det finns en struktur för att omhänderta avhopparärenden samt att det finns utpekade kontaktpersoner för avhopparärenden utsedda.

Operativa samverkan, effektiv samverkan för trygghet (EST)

Aktiviteten operativ samverkan syftar till att förebygga brott, skapa ökad trygghet samt minska användandet av och tillgängligheten till alkohol, narkotika och tobak. Forumet ska sammanträda varannan vecka i syfte att skapa en samlad lägesbild samt identifiera uppkomna behov och följa upp gemensamma åtgärder och samverka.

Informationsinsatser

Nyhetsbrevet Information från polisen syftar till att informera de som bor och verkar på Lidingö om hur de kan minska risken att utsättas för brott, delge brottsstatistik och informera om trender i övrigt. Nyhetsbrevet Trygga tonåringar syftar till att informera föräldrar, föreningar och andra aktörer som finns runt ungdomar om aktuella frågor exempelvis rörande alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Nyhetsbreven tas fram i samverkan där båda parter kan ge input kring innehåll.

Trygghetsvandring

Trygghetsvandring syftar till att ge möjlighet till de som bor och verkar i ett område att gå igenom ett område och inventera det utifrån ett trygghets- och säkerhetsperspektiv. Förutom staden och polisen kan exempelvis lokala föreningar, näringsidkare och bostadsbolag delta. Utifrån vad som identifierats under vandringen kan olika åtgärder vidtas av de olika aktörerna som i sin tur kan bidra till att öka människors trygghet och platsers attraktivitet.

Val av område för trygghetsvandring görs utifrån medborgardialoger och lägesbild i övrigt. För att säkerställa så många olika perspektiv som möjligt bör ålder, kön och bakgrund beaktas i samband med att inbjudan till vandringen ska ske.

Samarbete mot dopning

Anabola androgena steroider används dels av motionärer på gym, men även grovt kriminella använder sig av dopningspreparat, bland annat för att bli empatiskt avtrubbade och på så sätt kunna utföra olika brott. Det förekommer ofta koppling mellan dopning och olika typer av våldsbrott, inte minst våld i nära relation. Dessutom är det inte sällan samma personer som säljer otillåtna dopningspreparat som även säljer narkotika. Genom att arbeta brottsbekämpande i gymmiljön kan polisen förebygga både dopning och ingripa mot grov brottslighet.

Följ arbetet

Du följer vårt arbete via lokalpolisområde Norrmalms konton på sociala medier, polisen Norrmalm Facebook och Instagram.