Sök

Täby – medborgarlöften

Medborgarlöften gäller 2023-2024 och är en del av Polismyndighetens långsiktiga brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Medborgarlöften gäller från polis och kommun till invånare.

Bakgrund

Polisen har som huvuduppgift att minska brottsligheten och på så sätt främja ökad trygghet. Samtidigt förfogar Täby kommun över en rad olika ansvarsområden som har en trygghetsskapande och brottsförebyggande effekt. Samverkan mellan Täby kommun lokalpolisområde (LPO) Södra Roslagen är därför av största vikt så att parterna gemensamt riktar dess resurser där de gör mest nytta.

Om medborgarlöftena

Medborgarlöften är en del av Polismyndighetens långsiktiga brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete och gäller från polisen och kommunen till invånare och företagare i Täby.

Medborgarlöftena är ett sätt för Täby kommun och LPO Södra Roslagen att kommunicera om valda delar i det gemensamma trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet. Tanken är att arbetet med medborgarlöftena ska vara en kommunikativ del av samverkansöverenskommelsen1 där invånare och företagare inkluderas i det lokala brottsförebyggande arbetet.

Situationen idag

Brottsligheten i Täby kommun

Sammantaget visar kriminalstatistiken att Täby är en kommun med låg brottsutsatthet utifrån ett regionalt perspektiv. Det totala antalet anmälda brott har minskat för tredje året i rad i Täby kommun och ligger nu, år 2022, på den lägsta nivån under tidsperioden 2019 – 2022.

I ett regionalt perspektiv är brottutsattheten låg och Täby kommun har det lägsta utfallet av det totala antalet anmälda brott sett till en jämförelse av av samtliga referenskommuner

Tryggheten i Täby kommun

Den låga brottsutsattheten korrelerar i hög grad även med resultat som påvisar att Täby är en trygg kommun. Det finns en rad olika kvalitetssäkrade undersökningar som genomförs kontinuerligt, däribland offerundersökningar som undersöker allmänhetens, men även företagens, utsatthet för brott och trygghetsundersökningar som ställer olika frågor kring trygghet, otrygghet och oro att utsättas för brott.

Även om dessa typer av undersökningar endast utgör ett urval av respondenter kan undersökningarna ge indikationer på hur utsatthet, trygghet och oro för brott utvecklar sig över tid.

Sammantaget är Täby konsekvent, utifrån tillgängliga resultat från kvalitetssäkrade undersökningar, en av de tio kommuner i länet där invånarna är som mest trygga.

Medborgarlöften

Täby kommun och polisen åtar sig att tillsammans arbeta med brottsförebyggande och trygghetsskapande aktiviteter, med fokus på fokusområden som parterna gemensamt tagit fram. Dessa fokusområden är:

  • Brott och ordninstörningar i offentlig miljö
  • Ungdomar och brott
  • Organiserad brottslighet

Brott och ordningsstörningar i offentlig miljö

  • Polisen ska kontinuerligt genomföra trygghetspatrulleringar på strategiskt utvalda platser, samt öka synligheten på brottsintensiva platser i kommunen under brottsfrekvent tid.
  • Täby kommun ska kontinuerligt arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande genom de funktioner kommunen har till sitt förfogande. Däribland ingår bland annat kommunvakter, fältgrupp, väktarbevakning och nattvandring. Detta ska ske vid de platser och områden som av olika orsaker upplevs otrygga, samt vid de platser där ungdomar vistas.
  • Täby kommun och polisen ska årligen genomföra trygghetsvandringar i samverkan med nyckelaktörer.
  • Väktare och ordningsvakter anlitade av Täby kommun ska fortsätta bevaka de platser som upplevs som otrygga kvällar och nätter.
  • Nattvandringen ska, tillsammans med kommunens kommunvakter, med sitt relationsskapande arbete bidra till trygghet i kommunens offentliga miljöer. Även andra aktörer såsom grannsamverkansbilen och polisvolontärer ska bidra till trygghet genom närvaro.

Ungdomar och brott

  • Polisen ska kontinuerligt vidta brotts- och drogförebyggande insatser mot de som använder eller som säljer narkotika. Inriktningen av arbetet ska fokusera mot ungdomar och unga vuxna.
  • Täby kommun och polisen ska genom deltagande i forum för ungdomssamverkan arbeta för att tidigt fånga upp de barn och unga som är i behov av stöd och insatser.
  • Täby kommun och polisen ska kontinuerligt genomföra informationsutskick, föreläsningar, kampanjer och andra riktade aktiviteter utifrån lägesbild och gemensam planering. Insatserna vänder sig främst till vårdnadshavare samt vuxna som finns i barn och ungas närhet, dvs. skolpersonal, fritids- och föreningsledare och dylikt.
  • Polisen åtar sig att, tillsammans med fältgrupp, kommunvakter, stödcentrum för unga brottsutsatta, Mini Maria och ung fritid, vid starten av varje hösttermin genomföra gemensamma skolbesök i syfte att fördjupa samverkan mellan de olika aktörerna.
  • Täby kommun och polisen ska kontinuerligt och utefter rådande lägesbild genomföra fordons- och förarkontroller av mopeder, mopedbilar och a-traktorer. Detta i syfte att öka trafiksäkerheten och minska antalet fall av olovlig körning. Kontrollerna ska ske vid skolor och uppställningsplatser för mopeder, mopedbilar och a-traktorer.

Organiserad brottslighet

  • Täby kommun och polisen ska kontunerligt genomföra inbrottsförebyggande insatser tillsammans med Grannsamverkansbilen i radhus- och villaområden, i synnerhet under de olika loven. Inbrottsförebyggande insatser ska vid behov även genomföras vid kommunens olika företagsområden.
  • Täby kommun och polisen ska genomföra kontinuerliga informationsträffar med berörda fastighetsägare. Informationsträffarna syftar till att förebygga olika former av kriminalitet, folkbokföringsbrott, stöld- och tillgreppsbrott samt till att ge förslag på olika former av trygghetsskapande åtgärder som kan vidtas i samverkan.
  • Täby kommun och polisen ska kontinuerligt genomföra brottsförebyggande informationsinsatser i syfte att förebygga bedrägeribrott mot äldre. Informationsinsatserna ska ske dels genom platsbesök vid kommunens olika träffpunkter för seniorer, dels genom riktade informationsutskick.

Följ med i hur det går!

Arbetet med medborgarlöftena skall utvärderas kontinuerligt under året och kommer kommuniceras till invånarna genom polisens och kommunens hemsida/sociala medier. Detta genomförs för att invånarna kontinuerligt ska få möjlighet att ta del av hur arbetet går.