Upplands Väsby – medborgarlöften
Polisen och Upplands Väsby kommun kommer under 2023 och 2024 särskilt fokusera på att tillsammans arbeta för en tryggare offentlig miljö främst i kommundelarna Centrala Väsby, Stationsområdet, Smedby och Rundby.
Lokala medborgarlöften utgår från genomförda medborgar-, samverkans- och medarbetardialoger där en gemensam lägesbild för kommunen och polisen identifierats.
Medborgarlöftet är en del av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete som polis och kommunens nämnder och bolag gemensamt arbetar för.
Lägesbilden
Medborgarenkäter visar att centrala Väsby och stationsområdet upplevs som otrygga, kvälls- och nattetid. Det som skapar otrygghet på dessa platser är bland annat otrygghetsskapande ungdomssamlingar. Vidare finns ett tydligt uttryck för önskan om en hög synlig närvaro av trygghetsresurser, främst polis, och behovet av situationellt brottsförebyggande arbete.
Medborgarenkäter visar att centrala Väsby, Stationsområdet och Bollstanäs upplevs som otrygga, kvälls- och nattetid. Det finns ett tydligt uttryck för önskan om en hög synlig närvaro av trygghetsresurser, främst polis, ordningsvakter som upplevs som trygghetsfrämjande.
Det finns ett fortsatt behov av situationell brottsförebyggande arbete. Boende önskar bra belysning på otrygga platser och tunnlar som idag upplevs som otrygga.
Det här ska vi göra
Öka tryggheten i den offentliga miljön
Under 2023 och 2024 kommer polisen och Upplands Väsby kommun ha riktad närvaro utifrån våra olika roller på de platser som upplevs som mest otrygga i syfte att öka den upplevda tryggheten. Detta genom att strategiskt och operativt följa utvecklingen för att så snabbt som möjligt kunna vidta åtgärder vid avvikelser. Avvikelser kan hanteras polisiärt men även genom insatser tillsammans med kommun och andra aktörer.
Kommunen arbetar även bland annat med att förbättra utemiljön på allmän plats för ökad trygghet.
Förebygga risken för ungdomar att hamna i kriminalitet eller missbruk
Polisen arbetar mot tongivande kriminella och kommunen fokuserar på det förebyggande arbete mot unga i riskzon för kriminalitet och ungdomar med normbrytande beteende. Syftet är att intensifiera arbetet med att förhindra att unga hamnar i kriminalitet eller missbruk bland annat genom samarbete med kommunens SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid). Samverkan mellan polis och socialtjänsten ska bli ännu bättre.
Stöd till särskilt utsatta brottsoffer
Arbetet med brott i nära relationer är en del som vi polisen, kommunen och externa aktörer kommer att lägga fokus på.
Trafikrelaterad brottslighet
Polisiär närvaro och utveckla arbetet i trafiken genom trafikkontroller och andra insatser på platser där trafikbrott är mest frekvent förekommande.
Närvaron av polisens och kommunens resurser kommer att prioriteras i följande miljöer/områden:
- Centrala Väsby
- Stationsområdet
- Bollstanäs
Förväntad effekt
- Genom ovan beskrivna åtgärder förväntas områdena få en tryggare offentlig miljö för boende och besökare.
- Försvåra för tongivande kriminella att ägna sig åt sin verksamhet samt hindra och/eller försvåra nyrekrytering insocialisering av ungdomar till kriminella nätverk.
- Öka anmälningsgraden av brott i nära relationer samt öka stödet till de drabbade.
- Minska antalet trafikrelaterade brott.