Ale – medborgarlöften
Särskilt fokus på att samverka aktivare med vårt näringsliv i brottsförebyggande syfte, psykiska måendet och suicidprevention, våld i nära relationer samt öka tryggheten i trafiken, kollektivtrafiken och i lokalsamhället.
2024 och tillsvidare
Medborgarlöftet är ett åtagande som lokalpolisområde Kungälv-Ale och Ale kommun gör till invånarna under en treårsperiod. Löftet innebär konkreta aktiviteter som genomförs i syfte att minska problem som kommer att ha ett särskilt fokus i det trygghetsskapande och brottsförebyggandet samverkansarbetet.
Medborgarlöftet är en del av samverkansöverenskommelsen kallad Trygg i Ale – en långsiktig satsning där polisen, kommunen och medborgarna samverkar för att öka tryggheten i Ale kommun.
Inom ramen för Trygg i Ale har polisen och kommunen tagit fram en gemensam lokal läges- och problembild. Den bygger på samlad information från dialoger med medborgare, medarbetare och samverkanspartners, statistik från trygghetsmätningar samt polisens brottsstatistik.
Medborgarlöftet utgår från den lokala lägesbilden
I den lokala lägesbilden har medborgarna, polisen och kommunen huvudsakligen det psykiska måendet, våld i nära relationer och trafikrelaterade brott som några problemområden i Ale kommun.
Polisens och kommunens gemensamma bild är att det finns utmaningar kopplat till området psykisk ohälsa i Ale kommun. Detta är något som både kan ses i lokala undersökningar och i nationella lägesbilder och rapporter. som bedrivs av andra aktörer.
Utöver detta uttrycker också invånarna i Ale att fortkörning är ett fortsatt problem i stora delar av kommunen, både på större och mindre vägar. Även störande moped- och A-traktorkörning är ett bekymmer.
Det här lovar vi
Samverkan för ökad trafiksäkerhet och trygga miljöer
- Arbeta för tryggare trafikmiljö. (Kommun och polis)
- Bedriva ett systematiskarbete med fysiska miljöer med fokus på trygghet och säkerhet vid ny, om- och tillbyggnad, belysning liksom underhåll av dom platserna kommunen har ansvar för med särskild fokus på de platser som upplevs mörka och otrygga. (Kommun)
Samverkan med näringsliv
- Fördjupa samverkan med det lokala näringslivet i syfte att identifiera åtgärder för att öka tryggheten, minska brottsutsattheten och sträva efter en starkare lokal förankring. (Kommun och polis)
- Samverkan i det övergripande trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbetet
- Arbeta rörande psykisk hälsa och suicidprevention för att förbättra välmående och förebygga suicid och suicidförsök genom koordinerade insatser med relevanta aktörer. (Kommun)
- Samverka för att minska våld i relationer. Det gäller våld, hot och andra kränkningar såväl mellan vuxna som barn. (Kommun och polis)
- Informera om brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder. (Kommun och polis)
Samverkan i det brottsförebyggande arbetet gentemot unga
- Arbeta kommunövergripande med Våldsprevention. (Kommun)
- Arbeta med att förebygga våld i nära relationer hos unga. (Kommun)
- Verka för att skapa säkrare och tryggare digitala vanor för ungdomar. (Kommun)
- Genomföra årliga informationsmöten riktade till föräldrar i årskurs 7 på högstadieskolor i kommunen. (Kommun och polis)
- Rikta åtgärder via tidiga insatser mot ungdomar som bedöms vara i riskzon för att hamna i utanförskap, kriminalitet och missbruk. (Kommun)
Det här ska vi åstadkomma tillsammans
- Ökad trygghet bland invånarna.
- Ökat förtroende för polis och kommun och övriga samverkansaktörer hos invånarna.
- Upplevda problem med narkotika och trafik ska minska.
- Målen följs upp kontinuerligt genom trygghetsmätningar och medborgardialoger.
- Polisen ska uppfattas som mer tillgänglig.
Du som medborgare i Ale kommun kan följa våra löften och aktiviteter genom
- www.polisen.se/Medborgarloften
- Facebook: Polisen Kungälv och Ale
- Instagram: polisen.kungalv.ale
- www.ale.se
- Facebook: Ale kommun
Har du synpunkter, tips och idéer på hur vi tillsammans kan öka tryggheten i Ale? Välkommen att höra av dig till:
Jessica Ask, polisen Kungälv-Ale
010-565 44 56