Sök

Investeringsbedrägeri

Har du blivit lurad att göra något, eller att låta bli att göra något, av någon du litat på och som gjort att du tagit ekonomisk skada? Då har du blivit utsatt för bedrägeri genom social manipulation och bör kontakta polisen.

Gör en polisanmälan

Om du misstänker att du blivit utsatt för investeringsbedrägeri ska du göra en polisanmälan och kontakta din bank. Det finns två sätt att göra en polisanmälan på:

Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen behövs på plats snabbt. 

Om polisanmälan

  • Tänk på det här när du ska anmäla investeringsbedrägeri

    • Du behöver lämna uppgift om betalningsmottagarens bankkontonummer eller IBAN-nummer. Det är de kontonummer du uppmanats att sätta in pengar på. 
    • Spara kontaktuppgifterna till dem som kontaktat dig, e-postkonversation, webbadresser (gärna i form av skärmdumpar) och annan dokumentation.
    • Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyligen har genomförts på ditt konto kan banken ha möjlighet att stoppa den.
    • Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.
    • Om betalningarna skett i ett annat land kan du även anmäla bedrägeriet i det aktuella landet.
  • Polisanmälan – allt du behöver veta

    Har du utsatts för ett brott och har frågor om polisanmälan? Här får du en överblick över de olika stegen vid en polisanmälan och vad som händer efter att du gjort din anmälan.

    Polisanmälan – allt du behöver veta

Följ dina ärenden på Mina sidor

Polismyndigheten håller på att bygga upp Mina sidor. Du kan nu logga in och se status på vissa av dina ärenden.

Logga in till Mina sidor

Frågor och svar om Mina sidor

Vad är ett investeringsbedrägeri?

Investeringsbedrägeri innebär att någon lurar andra att köpa värdepapper som egentligen inte har något värde eller som är väldigt svåra att värdera. Ett investeringsbedrägeri kan handla om investeringar i fonder, aktier, kryptovalutor samt metaller och ädelstenar.

Investeringsbedrägeri – så här kan det gå till

Ett investeringsbedrägeri börjar ofta med att den som blir lurad registrerar sig på en webbplats för att ta del av ett erbjudande som annonserats i sociala medier och på internet. Ofta handlar det om falska nyhetsartiklar om investeringar i bitcoin eller verktyg för att optimera handel med bitcoin.

Den som registrerar sig blir snabbt uppringd av en rådgivare som förmår personen att starta ett konto och föra över ett startbelopp på cirka 2 500 kronor. Det förekommer även att personer blir uppringda av rådgivare som erbjuder ett investeringsupplägg direkt.

Investeringsbedrägerier kan pågå under lång tid och en person kan upprepade gånger vilseleds att investera stora belopp. Det finns också exempel där bedragaren förmått offret att installera ett fjärrstyrningsprogram för att visa hur investeringen ska göras. I själva verket tar bedragaren över datorn, gör olovliga överföringar och tar lån i offrets namn.

Avgiftsbedrägeri – du blir lovad hjälp mot en avgift

Den som utsätts för investeringsbedrägeri kan i vissa fall kontaktas av någon som erbjuder hjälp att få tillbaka sina pengar. Detta är också ett bedrägeri, eftersom den drabbade ombeds att betala en avgift för att få hjälp – utan att hjälpen kommer.

Så säger lagen

Bedrägeri är när en gärningsperson lurar någon att göra något eller att låta bli att göra något för att själv tjäna på det ekonomiskt. Den som blir lurad skadas ekonomiskt.

Om bedrägeri och annan oredlighet, brottsbalken 9 kapitlet, Sveriges riksdag

Stöd och hjälp för dig som blivit utsatt

Om du har blivit utsatt för brott finns olika former av hjälp och stöd. 

Hit kan du vända dig

Du kan vända dig till Brottsofferjouren som ger medmänskligt och praktiskt stöd till dig som är brottsutsatt, vittne eller anhörig.

Stödet är gratis och du kan vara anonym.

Brottsofferjouren

Så skyddar du dig mot investeringsbedrägerier

Att investera pengar i något innebär alltid en risk. Men att vilseleda någon att investera i till exempel företag, värdepapper, valuta eller råvaror som inte existerar eller saknar värde är brottsligt.

Om du blir intresserad av ett erbjudande, tänk på det här:

Om en investering verkar för bra för att vara sann, är det nog så. Ta reda på fakta och undvik att bli lurad.

Tänk på det här: 

  • Acceptera aldrig att någon tar kontroll över din dator genom ett fjärrstyrningsprogram.
  • Ta reda på fakta. Förstår du tjänsten och verkar erbjudandet rimligt?
  • Var källkritisk på internet. Det är lätt att lägga upp en falsk nyhetsartikel.
  • Kontrollera i Finansinspektionens företagsregister att företaget existerar och har nödvändiga tillstånd och registreringar.
  • Kontrollera att företaget inte finns på Finansinspektionens varningslista.

Företagsregister, Finansinspektionen

Varningslista, Finansinspektionen

Polisens arbete mot bedrägeribrott 

En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra att brott sker. Målet är att minska brottsligheten och skapa ett tryggare samhälle.

Så utreder polisen bedrägeribrott

En utredning om bedrägeribrott leds normalt av polisen. I mer komplicerade bedrägeribrott är det en åklagare som leder utredningen.

Viktigt att säkra skriftlig bevisning

När polisen utreder bedrägeribrott är det viktigt att säkra skriftlig bevisning, som kontoöverföringar och elektroniska konversationer via e-post, sms, chattar och annat. Ibland behövs även en teknisk undersökning av dokument.

It-relaterade brott samordnas

Många bedrägeribrott är it-relaterade och det är inte ovanligt att gärningspersonen eller personerna begår många liknande brott, så kallad seriebrottslighet. Polisen försöker hitta samband och samordna utredningarna.

Polisen har it-forensiker som undersöker beslagtagna datorer och telefoner och säkrar bevis från internet.

Brottsförebyggande arbete

Polisen arbetar brottsförebyggande på flera olika sätt, till exempel genom att informera allmänheten om hur man skyddar sig mot bedrägerier

Polisen samverkar även med andra myndigheter och näringslivet för att minska antalet bedrägeribrott. Bland annat arbetar polisen för att säkerheten ska vara tillräckligt hög på digitala plattformar och vid digitala transaktioner.