Sök

Polisrytteriet - polisens arbete

Polisryttarna arbetar med vanliga polisuppgifter fast till häst. Det finns rytterier i Stockholm, Västra Götaland och Skåne län. De kan även rycka ut i andra delar av landet.

  • poliser till häst möter medborgare.
  • Två poliser till häst utrustade för kravall.
  • Kvinnlig polis i stallet med en hästsadel
  • Polisrytteriet vid kortege.
  • Poliser till häst vid demonstration
1/5

När använder polisen sig av hästar?

Ridande poliser, polisryttare, finns ofta på plats vid fotbollsmatcher och opinionsyttringar där det samlas mycket folk. Hästarna går vanligen i täten eller på sidorna av demonstrationståg för att skydda de som demonstrerar.

Polishästar används också vid eskorter av korteger som statsbesök, högvakter, audienser och kungliga högtider. Polisrytteriets uppgift är att vara ett förstärkt skydd för skyddspersonerna i samverkan med Försvarsmakten, Säpo och Kungliga Hovstaterna.

Polisryttarna patrullerar i staden, förorten eller i olika parkområden. Skillnaden är att de färdas på hästryggen istället för i polisbil.

Polishästarna används också vid festivaler, helgkvällar i city och för att söka efter försvunna personer.

Fördelar med att använda hästar i arbetet

En av fördelarna med polishästarna är att djur har en lugnande effekt på människor. Det skapar bättre förutsättningar för samtal med medborgarna och att goda relationer kan byggas.

Hästarna kan patrullera i områden där det är svårt att ta sig fram med bil, till exempel i parker och festivalområden. Fler fördelar med ridande poliser är att de både ser och syns bättre från hästryggen.

I stökiga situationer kan polis till häst skydda folksamlingar, byggnader eller platser. Om svårare ordningsstörningar skulle uppstå kan hästarna även skingra och fösa undan våldsamma folksamlingar så att grövre våld inte behöver användas.

Stöd till hela landet

Det finns polisrytterier i Stockholm, Västra Götaland och Skåne län. Andra län kan begära hjälp från dem. Det dagliga arbetet vid rytterierna planeras och utförs lokalt, men enligt ett gemensamt nationellt koncept. Polisryttarna får utbildning vid det rytteri där de ska arbeta och utbildningen utgår från en gemensam grund.

Fakta om polisrytteriet

  • Det finns cirka 60 polishästar i Sverige.
  • Utbildade hästskötare tar hand om skötseln av polishästarna.
  • Rytteri ingår i polisens metod särskild polistaktik.

Särskild polistaktik - polisens arbete